1 superpotravina na 5 spôsobov: zamiluj si brusnice!

Tieto malé červené plody sú plné balastných látok, posilňujú imunitný systém a sú neuveriteľne chutné. Priprav si ich s nami na päť spôsobov, ktoré ťa určite neomrzia.

1. BRUSNICE S QUINOOU

  • Rozpáľ rúru na 200 ºC.
  • Zmiešaj 350 g brusníc, 50 ml javorového sirupu a vody a primiešaj postrúhanú šupku z jedného pomaranča.
  • Zmes daj do zapekacej misky a peč cca 20 minút.
  • Do uvarenej zmesi vmiešaj 50 ml olivového oleja a octu, 65 g rozmrveného kozieho syru, vlašské orechy, dve paličky stonkového zeleru a 185 g uvarenej quinoy.
  • Všetko dobre premiešaj a servíruj. 

  

2. BRUSNICOVÁ NÁTIERKA

  • V miske zmiešaj 115 g mäkkého netučného tvarohu, 75 g postrúhaného syru feta, 120 g nakrájaných sušených brusníc a 100 g pokrájanej jarnej cibuľky.
  • Dobre premiešanú nátierku nechaj postáť v chladničke a podávaj.

   

3. BRUSNICOVÁ OMÁČKA

  • Premiešaj 350 g brusníc, 75 g hnedého prírodného cukru, 120 ml vody, 175 g mandarínok, 1/4 čajovej lyžičky pomletého kardamónu a kus pomarančovej šupky.
  • Počas stáleho miešania priveď do varu, potom zredukuj teplotu a pomaly var dovtedy, kým sa brusnice nerozvaria a omáčka nezhustne.
  • Vyber pomarančovú šupku. Omáčku nechaj vychladnúť a potom ju odlož na dve hodiny do chladničky. V chladničke ju môžeš skladovať dva dni.

  

4. BRUSNICOVÁ ŠTUDENTSKÁ ZMES

  • Zmiešaj 120 g sušených brusníc, 35 g tekvicových semienok, 35 g prírodných mandlí, 25 g nesladenej horkej čokolády a 4 polievkové lyžice strúhaného kokosu. 
  • Táto obľúbená pochúťka poslúži ako zdravý snack, ktorý môžeš mať vždy po ruke.

  

5. BRUSNICOVO-PROTEÍNOVÉ TYČINKY

  • Zmiešaj suché ingrediencie: 40 g ovsených vločiek, 65 g ovsenej múky, 45 g kakaového prášku, 90 g brusníc, 2 odmerky proteínu, 1 čajovú lyžičku kukuričnej múky a 1½ čajovej lyžičky prášku na pečenie. 
  • V druhej miske zmiešaj tekuté ingrediencie: 85 g medu, 65 g jablkového pyré a 2 vaječné bielky.
  • Obsah oboch misiek dôkladne premiešaj a pridaj 10 čajových lyžičiek na hrubo postrúhanej horkej čokolády. 
  • Zmes rozotri na plech (hrúbka cesta by mala byť cca 0,5 cm) a peč pri teplote 150 ºC približne 15 minút.
  • Nechajte vychladnúť a nakrájaj na tyčinky.