Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Používaním / zobrazovaním stránky vyjadrujete súhlas s používaním a uchovávaním cookies. Ďalšie informácie Rozumiem

Prečo si vybrať hydrolyzát?

Minule sme sa spoločne pozreli na všetky potrebné informácie o srvátkových proteínoch, teda  najpredávanejších výživových doplnkoch stravy na trhu. Dnes sa pozrieme na jeden zaujímavý podtyp tohoto typu proteínu, o ktorom už mnoho z vás bezpochyby počulo, teda na srvátkový hydrolyzát, pre väčšinu ľudí známejší ako „hydro“. V čom sa líši od „klasických“ srvátkových proteínov, v čom sú jeho výhody, alebo nevýhody, sa môžete dozvedieť v nasledujúcom článku.

chemicke zlozenie hydrolyzatu

Zloženie a trávenie bielkovín

Poďme sa aspoň trochu pozrieť na zloženie a trávenie bielkovín v našom tele. Na začiatku tvorby bielkovín sú aminokyseliny, ktoré sa navzájom spájajú pomocou peptidových väzieb do peptidových reťazcov, ktoré  následne môžu rásť až do veľkosti, kedy už sa jedná o bielkoviny, alebo inak povedané proteíny.

Výhoda hydrolyzátu oproti srvátkovému koncentrátu

Výhodou hydrolyzátu oproti srvátkovému koncentrátu, či izolátu je proces hydrolýzy, kedy sa bielkoviny enzymaticky štiepia pomocou enzýmov zo skupiny hydroláz – proteáz. Toto štiepenie vedie k tomu, že sa rozmerná, pomerne ťažko stráviteľná bielkovina rozštiepi na menšie časti: teda oligo-,tri-,di- peptidy, a zároveň sa v tomto produkte vyskytnú aj voľné aminokyseliny.

Čo to v konečnom dôsledku znamená pre váš organizmus?

Dá sa povedať, že týmto krokom organizmu veľmi uľahčíte trávenie, a urýchlite prenos potrebných aminokyselín do krvného riečiska, teda k našim svalom, kde sa podieľajú na stavbe svalovej hmoty a regenerácii. Po náročnom tréningu, kedy svalstvo vyložene čaká na rýchly prísun aminokyselín, sú rýchlo vstrebateľné aminokyseliny jednoducho darom z nebies.

Áno, organizmus si stále musí poradiť s rozštiepením oligo-, tri- a niektorých di- peptidov, ale rozhodne toto štiepenie nepredstavuje takú záťaž ako pri srvátkovom proteíne. Pre predstavu môžeme povedať, že po prijatí „hydra“ budete cítiť po 20-30 minútach v žalúdku prázdno a budete stopercentne prípravení prijať potréningové  jedlo, zatiaľ čo pri srvátkovom proteíne by táto doba k vytráveniu trvala približne hodinu.


Ďalšou výhodou hydrolyzátu je, že obsahuje veľmi malé množstvo laktózy, ktorá môže vo väčšej miere vyvolávať tráviace problémy a teda táto vlastnosť ešte zlepšuje stráviteľnosť a využiteľnosť tohoto doplnku výživy.


Jedinými nevýhodami pri tomto druhu proteínu môže byť mierne vyššia cena, a tiež nie príliš príjemná chuť, na čom sa však neustále pracuje. Vo svete športu, kde každá sekunda hrá svoju úlohu je suplementácia po tréningu a záťaži jedným z dôležitých faktorov prípravy športovcov. Hydrolyzát je doplnkom, ktorý môže Vaše snaženie posunúť zasa o kus vpred.

Odeslat emailem
Bezpečný nákup

Sme v zozname overených e-shopov Presvedčte sa sami

© FIT PLUS s.r.o.
Hore