3 zdravé spôsoby kuracieho mäsa

S toľkým množstvom rôznych, dostupných receptov a metód varenia je ťažké vedieť, ktoré sú pre teba a tvoju rodinu najlepšie. Tu sú tri zdravé spôsoby, ako uvariť chutné kuracie jedlo bez toho, aby si šetril na kvalite alebo chuti.

Kuracie mäso s arašidovým maslom

Ingrediencie

  • 2 lyžice avokádového oleja
  • 8 vykostených kuracích stehien bez kože, nakrájaných na kúsky
  • 1 cibuľu nakrájanú nadrobno
  • 3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 2 červené chilli papričky nakrájané nadrobno
  • 2 ČL čerstvého zázvoru, strúhaného
  • 2 lyžice garam masala
  • 100 g hladkého arašidového masla
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 400 g konzervy nakrájaných paradajok
  • koriander:  ½ nahrubo nasekaný, ½ natrhaných listov
  • pražené arašidy
  • karfiolová ryža

Príprava

  • V hlbokej panvici na strednom ohni rozohrej 1 polievkovú lyžicu oleja. Kura opraž v dávkach, kým nebude mať zlatistú farbu, potom odlož nabok. Ďalej osmaž cibuľu 8 minút, kým nezmäkne. Potom pridaj cesnak, čili a zázvor a opekaj na druhej 1 ČL oleja 1 minútu. Pridaj garam masalu a smaž ešte 1 minútu.
  • Vmiešaj arašidové maslo, kokosové mlieko a paradajky. Vráť kurča do panvice a pridaj nasekaný koriander. Var 30 minút, kým omáčka nezhustne a kura nie je upečené.
  • Podávaj so zvyšným koriandrom, praženými arašidmi a ryžou.

Pečené kura v humuse

Ingrediencie

  • 4 vykostené kuracie prsia bez kože
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky papriky
  • 3 stredné cukety alebo žlté letné tekvice, nahrubo nakrájané
  • 1 stredná cibuľa, nahrubo nakrájaná
  • 1 šálka (246 g) hummusu - domáceho alebo zakúpeného v obchode (v prípade potreby s certifikáciou bez lepku)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička papriky
  • 1 citrón, nakrájaný na štvrtiny

Príprava

  • Predhrej rúru na 232°C. Nastriekaj dve sklenené nádoby na pečenie sprejom na varenie.
  • Kým sa rúra predhrieva, kura osuš. Kuracie prsia ochuť 1/4 lyžičky soli a 1/4 lyžičky korenia. Pridaj kuracie prsia a hummus do malej misky a miešaj, kým nebudú dobre pokryté.
  • V sklenenom pekáči premiešaj cuketu a cibuľu s olivovým olejom, 1/4 lyžičky soli a 1/4 lyžičky korenia, kým sa obalia. Zeleninu potieraj, kým sa v pekáči nevytvorí rovnomerná vrstva. Posyp 1/2 lyžičky papriky. Pečieš po dobu 15 minút.
  • Do druhej sklenenej zapekacej misy vlož kuracie prsia. Posyp 1/2 lyžičky papriky.
  • Vlož obe nádoby na pečenie do rúry. Zelenina sa pečie asi 15 minút, kura asi 20 minút. Každé kuracie prsia podávaj s asi 3/4 šálky zeleniny a 1 kolieskom citróna.

Kuracie prsia s javorovou omáčkou

Ingrediencie

  • 2 polievkové lyžice čistého javorového sirupu
  • 1 polievková lyžica sójovej omáčky so zníženým obsahom sodíka
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku, mletý
  • 1 lyžička mletého čerstvého zázvoru
  • ¼ lyžičky čerstvo mletého korenia
  • 2 vykostené kuracie prsia bez kože

Príprava

  • Sirup, sójovú omáčku, citrónovú šťavu, cesnak, zázvor a korenie vyšľahaj v malej plytkej miske. Pridaj kuracie mäso a otoč ho, aby si ho obalil marinádou; prikry a daj na 2 hodiny do chladničky.
  • Natri vnútornú grilovaciu panvicu sprejom na varenie a zohrej na strednom ohni. Vyber kurča z marinády (marinádu si ponechaj) a var, kým teplomer s okamžitým odčítaním vložený do najhrubšej časti pŕs nezaznamená 73°C, 3 až 5 minút na každej strane.
  • Medzitým nalej odloženú marinádu do malého hrnca a priveď do varu na strednom ohni. Var, kým sa nezredukuje asi na polovicu (cca 4 minúty). Kura voľne polej redukovanou omáčkou a môžeš podávať.

Prajeme dobrú chuť.