Trendy VEGÁNSTVO: Toto sú jeho benefity, ale aj riziká
Výživa
V jedálničku vegánov budeš darmo hľadať živočíšne produkty, pretože sa rozhodli dať stopku nielen mäsu, rybám či morským plodom, ale aj mlieku, mliečnym výrobkom, vajíčkam a väčšina aj včeliemu medu. Okrem toho sú proti používaniu živočíšnych produktov, ako napríklad kože a preferujú kozmetiku netestovanú na zvieratách.
Ktoré živiny ti môžu chýbať a ako ich doplniť?
Takýto životný štýl a spôsob stravovania sa spája s mnohými benefitmi. Mnohé z nich sú potvrdené vedecky. Pozri s spolu s nami aspoň na niektoré. Vegánska strava môže byť bohatšia na vlákninu, antioxidanty, enzýmy, ale aj niektoré vitamíny a minerály. Prestavuje výborný spôsob, ako schudnúť a hmotnosť si udržať – len ťažko by si hľadal vegetariána či vegána s nadváhou, alebo takého poznáš?
Vegánstvo predstavuje i prevenciu pred metabolickým syndrómom, ktorého súčasťou sú abdominálna obezita (u žien obvod pása väčší ako 80 (88) cm, u mužov viac ako 94 (102) cm), vysoká hladina cukru a triglyceridov v krvi, vysoký krvný tlak či nízky HDL dobrý cholesterol. Okrem toho môže rastlinná strava zlepšiť zdravie obličiek, chrániť pred určitými druhmi rakoviny a aj zmierniť bolesť pri artritíde. Samozrejme, vegánstvo je oveľa šetrnejšie k životnému prostrediu ako iné výživové smery.
Čo preferovať vo vegánskom jedálničku?
Aj pri zostavovaní vegánskeho menu na každý deň treba mať na pamäti jedno dôležité pravidlo – preferovať základné, teda minimálne spracované potraviny. Zdravý a pestrý jedálniček vegána by mal obsahovať ovocie, zeleninu, orechy a orechové maslá, semená, potraviny bohaté na bielkoviny (tofu, natto, miso, tempeh), strukoviny, celé zrná (pohánka, quinoa, amarant, jačmeň, raž…), zdravé tuky (extra panenský olivový olej, avokádo…), rastlinné mlieka, bylinky a koreniny.
Vegánstvo má aj potenciálne riziká
Ak sa chceš stať vegánom, nerob to zo dňa na deň bez relevantných informácií. Aj tento spôsob stravovania má potenciálne riziká, ktoré vychádzajú z nesprávne zostaveného jedálnička. Nie každá vegánska strava je zdravá! V prípade, že budeš frčať na vegánskom fast foode, teda jesť veľa vysoko priemyselne spracovaných potravín, ktoré obsahujú nielen vysoké množstvo bielej múky a rafinovaného cukru, ale aj pridaných látok, koleduješ si o vážne problémy.
Ďalším rizikom vegánstva je vysoký obsah antinutričných látok v rastlinách. Ich množstvo môžeš znížiť nakličovaním, dôsledným namáčaním a varením strukovín. Nezabúdaj, že i väčšinu orechov a semien je potrebné vopred namočiť.
Osobitnú pozornosť treba venovať príjmu bielkovín, vitamínu B12, železa, zinku a omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Väčšinu z nich vieš pokryť správnou skladbou jedálnička. V prípade, že nie si si stopercentne istý, siahni po doplnkoch výživy.
Weider Vegan Diet Meal je vegánska náhrada jedla. Každý krémový kokteil poskytuje živiny, ktoré potrebuješ, aby si vyváženým spôsobom nahradil/a jedlo tak, že zabrániš prebytku kalórií bez straty potrebných živín.
Základné vegánske zdroje spomínaných piatich živín sú:
Bielkoviny
Tofu, tempeh, seitan, šošovica, cícer, fazuľa, lahôdkové droždie, špalda, teff, konopné semiačka, proteíny v doplnkoch stravy, ako napríklad Weider Vegan Protein
Vitamín B12
Vitamín B12 je nutné suplementovať! Nie je možné vykryť ho z rastlinných zdrojov.
Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Používaním / zobrazovaním stránky vyjadrujete súhlas s používaním a uchovávaním cookies. Ďalšie informácie).