Aké sú tri súčasti najúčinnejšieho potréningového nápoja?

V snahe vyťažiť z tréningu maximum, je dôležité prihliadať aj na stravu. Inak tomu nie je ani tesne po tréningu a v oblasti výberu proteínu, je vhodné zvoliť si variant s ohľadom na cieľ. Aké proteíny by teda mali tvoriť jedlo skonzumované tesne po tréningovom výkone? Aké je vhodné zaradiť pre nočnú regeneráciu či dlhší pocit sýtosti? To si vysvetlíme práve v tomto článku.

Srvátkový proteínový izolát a koncentrát

Srvátkový proteínový izolát a koncentrát sa považujú za najlepšie zdroje bielkovín po tréningu. Srvátkový proteín poskytuje svalom aminokyseliny. Tie po tréningu pomáhajú regenerovať svalové vlákna a ich rast sa stimuluje srvátkovými aminokyselinami. No k maximalizácii procesu regenerácie a stimulácie svalstva nestačí, keď človek užíva iba izolát alebo koncentrát zo srvátkového proteínu. Kombinácia srvátkových zdrojov bielkovín spolu s kazeínom vstrebávanie týchto aminokyselín do svalov zlepšuje, obohacuje a zrýchľuje.

Hydrolyzát srvátkového proteínu

Srvátkové bielkoviny možno laboratórne štiepiť tzv. hydrolýzou (enzymatická hydrolýza), aby sa ešte lepšie a rýchlejšie vstrebávali. Hydrolýza je proces, pri ktorom sa štiepia väzby v proteínových reťazcoch za vzniku menších útvarov, ktoré sa nazývajú peptidy. Najlepšie vstrebateľné sú krátke srvátkové peptidy. Tým sa uľahčí práca tráviaceho systému, ktorý tieto predom porušené väzby už nemusí štiepiť.

Vďaka tomu dôjde k rýchlejšiemu vstrebávaniu a absorpcii stavebných látok do svalov. Toto zvýšenie tempa vstrebávania je dôležité, pretože práve na tom záleží, akou dynamikou bude po tréningu celý proces svalového rastu prebiehať.

V čase, keď hľadáš rýchly zdroj bielkovín, ktorý sa čo najskôr po tréningu vstrebe a začne ihneď svaly "opravovať", zvoľ srvátkový proteínový hydrolyzát. 

Najpredávanejšie proteíny s obsahom hydrolyzátu alebo izolátu srvátkového proteínu

Kazeínový proteín ("pomalý", alebo "nočný")

Kazeín tvorí v žalúdku akési viacvrstvové hrudky, ktorú sú postupne exportované do črevnej časti tráviaceho traktu. Tým sa z nich pozvoľna a dlhodobo uvoľňujú kazeínové peptidy a nepretržite putujú k svalovým bunkám 4 až 6 hodín. To z neho robí ideálneho pomocníka pre udržanie anabolického stavu (Anabolický=regenerácia a rast, Katabolický=rozpad a úbytok) počas noci.

K dispozícii existujú dve formy kazeínu a to kazeinát (vápenatý, sodný alebo draselný) a tzv. micelárny kazeín, ktorý je síce horšie rozpustný v tekutinách, než kazeinát, ale zato sa trávi pomalšie. Práve vďaka tomu je dosiahnutý efekt postupného dlhodobého vstrebávania bielkovín.

Micelárny kazeín sa ti osvedčí ako dobrý zaháňač hladu, ale aj ako nočný proteín, ktorý bude svalom počas noci postupne dávkovať bielkoviny potrebné na regeneráciu. Výhodou je, že kazeín výrobcovia kombinujú s ďalšími zdrojmi proteínov, ktoré navyšujú biologickú hodnotu proteínu a zlepšujú objem esenciálnych aminokyselín, ktoré sa do tela vstrebávajú.

Najpredávanejšie proteíny s obsahom kazeinátu, alebo micelárneho kazeínu

Najpredávanejšie proteíny s postupným uvoľňovaním pre ľudí s laktózovou intoleranciou

Je jednoduché vyberať z proteínov, keď netrpíš žiadnou alergiou, či intoleranciou. Pre tých , ktorí "mliečne" nemôžu, sú najprijateľnejšie tieto proteíny. Dobu vstrebávania majú dlhšiu než srvátkový hydrolyzát, či izolát, no dodajú telu to, čo potrebuje.