Tipy na aktívne víkendy pre celú rodinu

Obrázok článku

Tráviť víkendy zmysluplne baví snáď každého z nás. Áno, samozrejme, niekedy každý potrebuje stráviť víkend v pyžame a skutočne si oddýchnuť. Avšak oddych je aj ten aktívny a mal by ťa zaujímať ešte viac ak máš deti! Dnes keď v celom rozvinutom svete zúri detská obezita a deti už od veku batoľaťa vedia ovládať smartphone ale ani na základnej škole ešte nevedia kopnúť do lopty alebo jazdiť na bicykli je trávenie času s rodinou, aktívne, vnútri alebo vonku ešte o niečo dôležitejšie. Tým, že s deťmi trávime čas pri neobyčajných aktivitách im nielen vštepujeme lásku k pohybu, ale zároveň aj pestujeme kvalitné a pevné rodinné vzťahy, ktoré sú kľúčom k šťastnému životu. Ako teda tráviť čas s deťmi aktívne a nielen cez víkendy?

 

Naučiť sa športu

Možno sa ti môže zdať zvláštne, ako je možné, že deti nevedia napríklad kopnúť do lopty, skákať cez švihadlo alebo urobiť drep. Takéto pre nás „základné“ pohyby a pohybové stereotypy sú však pre deti obzvlášť v malom veku niečo úplne nové. Ich jemná ale aj hrubšia motorika či koordinácia pohybov až vykonávanie tých najkomplexnejších, ako je napríklad spomínané skákanie cez švihadlo sa vyvíjajú postupne a my im v tom môžeme pomôcť. Na natrénovanie pohybov, ktoré sú pre dospelákov bežné odporúčame využiť farebné a zábavné pomôcky od značky SKLZ, vďaka ktorým deti nebudú mať pocit, že niečo musia, alebo že sa učia. Trénovanie pohybu sa tak pre nich stane zábavnou hrou! Na našom eshope nájdete pestrú ponuku švihadiel, fit lôpt, prekážok či iných pomôcok, ktoré budú vaše deti milovať!

 

Víkend s loptou

Loptové hry sú všeobecne obľúbené a v nejakej forme si ich obľúbi každý z nás. S našimi najmenšími, ktorí už zvládajú sedieť je napríklad výborným tréningom pre koordináciu ale zároveň to z nejakého dôvodu považujú aj za dobrú zábavu klasické kotúľanie lopty, ideálne penovej. Penová basketbalka v menšej a farebnej verzii poteší každé batoľa, neublíži si s ňou a navyše vďaka pestrým farbám stimuluje aj zrak vášho najmenšieho. Pre väčšie deti je výbornou zábavou nielen na von, ale aj do interiérov (samozrejme ak vlastníte penovú loptu) kôš na hádzanie v menšej verzii pre našu mini penovú loptu. Túto aktivitu s nimi jednak môžete trénovať, ale je vhodná aj pre deti individualistov. A koniec koncov, kto vie, možno to práve vaše dieťa nadchne tak, že z neho vyrastie malý/veľký basketbalista alebo  basketbalistka! Na teplejšie dni sa do každej záhrady zíde aj prenosná futbalová bránka, no ktorú môžete s vašimi potomkami trénovať kopanie, strieľanie gólov či hrať veľký futbal.

 

 

Prekážková dráha

Výbornou aktivitou, ktorá je ideálna na von ale pokojne ju zvládnete aj vnútri je zostavenie farebnej a zábavnej  prekážkovej dráhy. Deti prekážky, skákanie, kotrmelce, behy a súťaženie milujú. Prečo im teda doma nepripraviť dráhu kde budú musieť skákať cez kamene aby sa vyhli láve, utekať po tajný poklad v podobe farebných kužeľov či skákať cez „nebezpečné“ prekážky. Fantázii sa medze nekladú a čím zábavnejší príbeh k dráhe vymyslíte, tým viac ho budú vaše deti milovať. Ideálnymi pomôckami pre zostavenie dobrodružnej dráhy sú rebríky či rozložiteľné kruhy, kužele ale aj nízke prekážky na preskakovanie.

 

Natiahnime sa

My dospelí vieme, že regenerácia je dôležitá a že poriadny strečing neradno podceňovať. To je však dôležité naučiť aj naše deti. Ideálnou pomôckou na zábavné naťahovanie pre dospelých aj deti je fitlopta. Môžu na nej skákať alebo si ju kotúľať, zábavnou alternatívou však môžu byť aj relaxačné strečingové cviky, pri ktorej si napríklad dieťatko ľahne chrbátikom na loptu a my ho za nohy priťahujeme a odťahujeme. S pomocou lopty sa zvládne naučiť aj mostík a vo vyššom veku ho dievčatá aj chlapci ocenia pri tréningu zameranom na stred tela. Fitlopta je okrem toho užitočná aj ako pomôcka na sedenie, pri ktorom sa deti učia udržiavať správne postavenie chrbtice takže opäť pomôcka, ktorú využijú veľkí aj malí mnoho rokov.

 

 

Spoločné aktivity sú zábavné a užitočné. Poďme  teda s deťmi na prechádzky, turistiku, jazdime na bicykli či korčuliach, hrajme naháňačky, schovávačky alebo im postavme zábavnú prekážkovú dráhu. Pripravme súťaže a motivujme deti napríklad sladkou odmenou alebo spoločne stráveným časom. Keď vyrastú, ocenia nielen návyk športovať, ktorý im dáte, ale aj pevné vzťahy v rodine!

 

Referencie:

Family contributions to sport performance and their utility in predicting appropriate referrals to mental health optimization programmes - PubMed (nih.gov)

Family Affluence Relationship to Sports Specialization in Youth Athletes - PubMed (nih.gov)

Sports participation of children with or without developmental delay: prediction from child and family factors - PubMed (nih.gov)

Understanding how organized youth sport maybe harming individual players within the family unit: a literature review - PubMed (nih.gov)

A systematic review of methods to measure family co-participation in physical activity - PubMed (nih.gov)