- Zdravie
Koronavírus SARS-Co-V-2 spôsobuje akútne respiračné ochorenie Covid-19. To môže byť v horších prípadoch sprevádzané aj pneumóniou (zápalom pľúc) a to až u 30% stredne a ťažko chorých pacientov. V tomto prípade sa ukázali ako veľmi efektívne omega-3 mastné kyseliny s dlhým reťazcom (EPA, DPA, DHA). Vďaka nim je telo schopné zvýšiť schopnosť bunkových membrán brániť sa voči zápalom.
Najviac podstatným faktom pri ochorení je rozdiel v reakcii ľudského tela. Rozdiel medzi telom, ktoré je zásobené dostatkom omega-3 mastných kyselín a medzi tým, ktoré ho dostatok nemá. Pri Covid-19 je tento rozdiel tak veľký, že dokonca môže zachrániť aj pacientov život. Tieto vedecké poznatky potvrdila štúdia COMED, ktorej cieľom bolo skúmať možnosti prevencie chronických zápalov.
Štúdia bola realizovaná Centrom zdravia, výživy a potravín Štátneho zdravotného ústavu (SZÚ- CPVZ) v spolupráci s fakultnou nemocnicou v Brne. Štúdia bola zároveň reakciou na kampaň českého Ministerstva zdravotníctva zameranú na zlepšenie životného štýlu. Je všeobecne známe, že strava bežných Čechov a Slovákov neobsahuje dostatok protizápalových živín, teda má aj nízky podiel omega-3 mastných kyselín a na druhej strane vysoký obsah omega-6 mastných kyselín.
V Českej republike zomrelo na Covid-19 zhruba 30 000 ľudí, z ktorých mohlo teoreticky ťažký zápal pľúc prežiť aspoň 5 000 z nich, keby dodržiavali výživové odporúčania a ich telá netrpeli nedostatkom omega-3 mastných kyselín.
Pacienti s Covid-19 boli v rámci štúdie na začiatku hospitalizácie rutinne analyzovaní nielen na niečo cez 15 laboratórnych parametrov, ale naviac prešli detailnou diagnostikou celkovo 20 mastných kyselín najviac vyskytujúcich sa v bunkových membránach, pretože tieto hrajú zásadnú rolu v rozvoji primárnych zápalov.
V spolupráci z SZÚ-CZVP a FN Brno sa podarilo preskúmať celkom 217 vzoriek pacientov pozitívne testovaných na Covid-19, z ktorých nakoniec podmienkam praktického výskumu vyhovelo 160 ľudí.
Dostatok omega-3 mastných kyselín (EPA, DHA, DPA) zjednodušene povedané pomáha membránam buniek ľudského tela, aby boli odolnejšie voči zápalov, ktoré vyvolávajú útoky vírusov, a to predovšetkým na úrovni pľúc. Štúdia preukázala zásadný rozdiel medzi odolnosťou buniek v tele osôb s dostatkom a naopak nedostatkom omega-3.
Počiatočný stav mastných kyselín v membránach buniek pacienta na začiatku hospitalizácie (konkrétne rovnováha medzi pre a protizápalovými mastnými kyselinami) bol potom porovnaný so zdravotným vývojom pacienta (preživší vs. zosnulí). Mastné kyseliny odrážajú výživový stav za posledné 2 až 4 mesiace. Ľudia, ktorých telo bolo na tom lepšie s obsahom omega-3 mastných kyselín s dlhým reťazcom (EPA, DHA, DPA) v membránach, mali väčšiu šancu prežiť.
„Štúdia potvrdila hypotézu, že vyššia percentuálna hodnota omega-3, takzvaný omega-3 index viedol k nižšej úmrtnosti pacientov s Covid-19, ktorí obvykle podliehajú zápalu pľúc. Potrebný príjem omega-3 však nemá takmer nikto z českej ani slovenskej populácie. Dá sa ho dosiahnuť, pokiaľ má človek v potrave vysoké dávky tučných rýb, ako sú napríklad losos, makrela a sardinky. Inak nezostáva nič iné, ako konzumovať rybí olej,“ vysvetľuje profesor Jiří Ruprich.
Vhodným variantom dopĺňania omega-3 je tiež dopĺňať ich vo forme kapsúl, ktoré obsahujú vysoko koncentrovanú formu omega-3 mastných kyselín. Odporúčané denné dávkovanie nájdeš pri každom výživovom doplnku na obale produktu.
Podobné výsledky ako táto česká štúdia priniesli i štúdie z USA a Španielska. Tieto taktiež potvrdili, že vyšší obsah omega-3 mastných kyselín v membránach buniek môže preukázateľne predchádzať kritickým stavom i úmrtiu u pacientov s Covid-19.
Avšak aby sme nehovorili len o aktuálne najrozšírenejšej forme ochorenia, je treba spomenúť aj ostatné benefity omega-3 v súvislosti s ochoreniami. Veda už dávno potvrdila rozsiahle pozitívne účinky omega-3 mastných kyselín na celkové zdravie organizmu od prevencie kardiovaskulárnych ochorení až po prevenciu vzniku a liečbu depresií.