Prečo musíš mať masážny valec?

Obrázok článku

Prečo musíš mať masážny valec?

Masážny valec je jednou z najobľúbenejších pomôcok každého (nielen) športovca. Vďaka tomuto multifunkčnému pomocníkovi dokážeš ozvláštniť každý tréning či už zaujímavým strečingom, stimuláciou lymfatického systému alebo efektívnejším odbúravaním kyseliny mliečnej čo sa hodí najmä vrámci zotavovania sa zo svalovice. Masážny valec sa však hodí aj ako súčasť low cost domáceho wellnessu! Pravidelná masáž poskytuje relax, odbúrava stres a môže sa hodiť aj v boji proti celulitíde. Ešte stále váhaš či aj ty musíš mať masážny valec?

 

Aké sú výhody valcovania?

Masážny valec je, ako sme už spomenuli naozaj univerzálna pomôcka. Valcovanie pri strečingu napomáha rozprúdiť krv vo svaloch a pripraviť ich tak na tréning. Valcovanie má však aj mnoho ďalších benefitov, okrem toho, že uľavuje pri bolesti má aj potenciál redukovať zápal pri hojení svalových zranení. Valcovanie navyše zlepšuje prekrvenie, zlepšuje elasticitu a výdrž svalstva. Má dokonca vplyv aj na krajší vzhľad pokožky, redukuje celulitídu a účinne pomáha uľaviť od stresu!

 

Objav čaro valcovania

Čaro valcovania spočíva hlavne v jeho všestrannosti. Ponuka cvikov, na ktoré sa dá masážny valec použiť je skutočne pestrá a tak s troškou cviku dokážeš premasírovať veľké stehenné svaly, ale aj boľavú chrbticu. Ak si okrem valca navyše zabezpečíš aj ostatné masážne pomôcky akými sú masážne guličky či rôzne inak tvarované penové nástroje dokážeš rozmasírovať aj ťažšie dostupné partie ako trapézy, ramená, sedacie svaly či lýtka.

 

 

Vezmi si ho so sebou úplne všade

Masážny valec je malá, skladná, kompaktná a ľahká pomôcka, ktorú si môžeš vziať do fitka, na výlet, na dovolenku, alebo ho môžeš využívať aj doma, či kdekoľvek sa ti to najviac hodí. Ak si navyše vyberieš kvalitný valec poslúži ti celé roky a stane sa tvojím najlepším fitness parťákom. My v redakcii Fitplus ti odporúčame masážny valec TriggerPoint The Grid 1.0. Na našom eshope je dostupný v rôznych jednofarebných, ale aj bláznivejších farebných prevedeniach, takže sa hodí pre ženy aj mužov každej vekovej kategórie a môže byť skutočne štýlovou pomôckou.

 

Valce od TriggerPoint

U nás vo FIT PLUS nájdeš vždy len tie najlepšie a najkvalitnejšie pomôcky na fitness, cvičenie a zdravý životný štýl. Kvalitou valcov od značky TriggerPoint sme si 100% istí a tak na ne pri kúpe dostaneš až 10 ročnú záruku! So značkou TriggerPoint máme my aj tisícky spokojných športovcov dlhoročné skúsenosti a považujeme ich za tie najlepšie na svete. Valce od TriggerPoint unesú až do 200 kg a sú preto vhodné úplne pre každého. Tieto valce sú vyvinuté na základe spolupráce fyzioterapeutov, športovcov a medicínskej komunity, vďaka čomu prinášajú benefity pre tvoje zdravie.

 

Ako cvičiť s masážnym valcom?

Na ďalších riadkoch ti ukážeme zopár najobľúbenejších cvikov, vďaka ktorým s masážnym valcom rozmasíruješ úplne celé telo!

 

 

Nohy

Premasírovanie predných oceníš pre každým tréningom. A ako na to? Ulož sa pohodlne na predlaktia a  polož valec pod svoje stehná. Spevni vrchnú časť tela a pomocou nôh sa posúvaj po valci dopredu a dozadu. Podľa potreby sa môžeš na valec viac či menej pritlačiť. Rovnako tak by malo byť súčasťou strečingu aj premasírovanie flexorov bokov. Začneme rovnako ako pri predchádzajúcom cviku. Postupuj tak isto ako pri predných stehnách s tým rozdielom, že teraz valec posunieš viac k bokom. Ak si na valec sadneš tesne pod zadkom a budeš sa po ňom posúvať rozmasíruješ hamstringy buď jednu nohu po druhej, alebo obe súčasne. Zahriatie dolných končatín ukončíme masážou lýtok. Tie môžeš premasírovať nielen pred tréningom, ale kedykoľvek pred prechádzkou, či po každom náročnom dni. Postupuj tak, že si sadneš na podložku s vystretými nohami a umiestniš si valec pod lýtka. Ak je to pre teba náročné, umiestni valec iba pod jednu nohu a druhú pokrč. Dvihni sa na rukách a opri tak celú svoju váhu o valec. Posúvaj sa dopredu a dozadu, kým nebudeš mať každý sval úplne rozohriaty!

 

Boľavá chrbtica

Bolesť chrbta trápi starých, mladých, ženy, mužov, športovcov aj ľudí bez pohybu. Premasírovanie chrbtice si obľúbi skutočne každý a stane sa tvojou dennou rutinou a úľavou od stresu. Začni tak, že si ľahneš na chrbát a pokrčíš nohy v kolenách. Umiestni si valec pod chrbát približne na úrovni lopatiek a posúvaj sa po valci od lopatiek až po krčnú chrbticu. Ak ťa niečo nepríjemne bolí, netlač na pílu a reguluj si intenzitu podľa toho, ako ti to je príjemné. Nezabudneme však ani na dolný chrbát. Bolesť krížov vie riadne potrápiť nejdeného športovca aj nešportovca. Týmto cvikom uľavíš boľavým krížom aj driekovej chrbtici. Postupuj rovnako ako pri predchádzajúcom cviku s tým rozdielom, že si valec posunieš o kúsok nižšie, do oblasti driekovej chrbtice.

 

Celú ponuku masážnych valcov nájdeš na našom eshope.

 

Referencie:

A Meta-Analysis of the Effects of Foam Rolling on Performance and Recovery - PubMed (nih.gov)

Acute Effects of Foam Rolling, Static Stretching, and Dynamic Stretching During Warm-ups on Muscular Flexibility and Strength in Young Adults - PubMed (nih.gov)

The Training Effects of Foam Rolling on Core Strength Endurance, Balance, Muscle Performance and Range of Motion: A Randomized Controlled Trial - PubMed (nih.gov)

Foam rolling for delayed-onset muscle soreness and recovery of dynamic performance measures - PubMed (nih.gov)

Effects of foam rolling on performance and recovery: A systematic review of the literature to guide practitioners on the use of foam rolling - PubMed (nih.gov)