Pečený filet z lososa s nakladanými brusnicami, petržlenovou vňaťou a pistáciami

delicious-cooked-fish-meal-front-view

Mastnú rybu, ako je losos, vyváž domácimi nakladanými brusnicami. Dodávajú jedlu zábavný a vianočný nádych.

Ingrediencie

Nakladané brusnice

  • 300 ml jablčného octu
  • 300 g práškového cukru
  • 340 g čerstvých brusníc
  • ½ ČL celých klinčekov
  • ½ lyžičky borievky

Losos

  • 75 g strúhanky
  • ½ lyžičky sušeného tymiánu
  • 2 lyžice sumachu
  • 1 citrón, kôra
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 1 kg filetu z lososa (vykosteného)
  • 60 g pistácií (drvených)
  • ½ malého zväzku petržlenovej vňate, nakrájanej na servírovanie

Príprava

KROK 1

Nakladané brusnice urob týždeň alebo dva dopredu. Vlož ocot a cukor do hrnca na strednú teplotu a priveď do varu. Primiešaj zvyšné ingrediencie a ďalej var 4 minúty. Zmes nalej do 1-litrovej sterilizovanej nádoby alebo dvoch menších, dobre uzavri a nechaj vychladnúť. Potom ich nechaj vychladnúť v chladničke aspoň týždeň.

KROK 2

Rúru zohrej na 200°C. Na suchej panvici opekaj strúhanku 2-3 minúty dozlatista a potom vyklop na tanier a nechaj vychladnúť.

KROK 3

V miske zmiešaj strúhanku, tymian, sumak, citrónovú kôru a trochu korenia. Pokvapkaj 5 lyžicami olivového oleja a dôkladne premiešaj.

KROK 4

Polož papier na pečenie na dostatočne veľký plech. Navrch polož filet z lososa kožou nadol a na vrch lososa opatrne rozotri zmes. Zmes príliš nestláčaj. Pokvapkaj trochou olivového oleja navyše.

KROK 5

Lososa sa pečie ideálne 20 – 25 minút, kým nie je upečený a kôrka nezozlatne. Po uvarení prelož na servírovací tanier a ozdob pistáciami, trochou scedených nakladaných brusníc a petržlenovou vňaťou. Môžeš podávať s maslovou zeleninou a pečenými zemiakmi.