Ako zostať fit (nielen) počas Vianoc

Vianoce sú za rohom a okrem sviatkov pokoja a radosti sú známe aj ako sviatky kedy jeme jedno cez druhé, mastné jedlá nevynímajúc a kedy je našim jediným pohybom často iba presun z jedného gauča na druhý. Samozrejme, možno si povieš kedy inokedy si môžeme oddýchnuť tak ako na Vianoce. Dá sa však oddychovať aj tak aby sme počas sviatkov nepribrali 5 kíl a nestratili kondičku? Odpoveď je jednoduchá – dá sa to, ak vieš ako na to!

 

Ach to prejedanie...

Najväčším vinníkom sviatočného priberania je pochopiteľne prejedanie. Sladkosti, koláče, šalát či rezne, najlepšie niekoľkokrát denne. Samotné prejedanie v štedrý večer nie je až takým problémom. Tým je fakt, že takéto prejedanie trvá až do Silvestra. Takouto záťažou mastným jedlom, ktoré bežne nejedávame si privodíme nielen nejaké to kilečko navyše, ale často aj tráviace ťažkosti, pocit nafukovania a nedostatok energie. Jasné, že nikto nechce držať na Vianoce diétu a obmedzovať sa do takej miery, až nemôžeme myslieť na nič iné, čo nie je ani zdravé a ani dobré. Odborníci odporúčajú dopriať si na Štedrý večer do sýtosti čo len chceme a zvyšok sviatkov sa nesnažiť schudnúť ani budovať svalstvo, ale viac menej udržiavať. Či už hmotnosť alebo kondíciu. Jedzme teda počas sviatkov len toľko, aby sme boli nasýtený a nie plní na prasknutie. Veď chutné koláče ani šalát nám nikam neutečú a s veľkou pravdepodobnosťou budú v chladničke stále aj o dva či tri dni. Ak si chceš typické vianočné menu obmeniť na zdravšie alebo výživnejšie verzie, neváhaj siahnuť po slávnostných receptoch, ktoré nájdeš napríklad aj na našom blogu. Čo tak napríklad pridať do koláčov extra dávku proteínu alebo obmeniť bežné prísady za tie „zdravšie“. Ani počas Vianoce netreba zabúdať na dostatočné dávky vitamínov a minerálov, ktoré tiež nájdeš na našom eshope!

 

Vianočný tréning

Buďme realisti, ak nie si zrovna profesionálny športovec či športovkyňa asi je to posledné čo chceš robiť na Štedrý večer drieť vo fitku. Pri cvičení platí to isté ako pri stravovaní, jeden či dva dni inaktivity nikoho nezabijú a tak si dopraj pauzu. Ak si medzi Vianocami a Novým rokom dopraješ 2-3 tréningy, úplne to postačí. Aj tvojmu telu prospeje ak si počas sviatkov oddýchneš – fyzicky aj psychicky. Ak sa ti nechce zdvíhať činky, aj s minimálnym vybavením si môžeš zacvičiť aj z pohodlia domova. Na väčšinu domácich tréningov ti úplne postačí kvalitná podložka, masážny valec, gumy či jednoručné činky. Ak sa ti predsa len vôbec nechce cvičiť, pokús sa zaradiť aspoň 20 minútovú prechádzku každý deň. Či už ide o venčenie psa alebo prechádzku v kruhu rodiny po Vianočných  trhoch, aj tu platí že každý pohyb je lepší ako žiaden!

 

Oddych na prvom mieste

To najdôležitejšie, čo môžeš spraviť pre to, aby si aj počas Vianoc zostal fit však nie je ani strava ani pohyb. Základom sviatkov pokoja je prekvapivo – pokoj! Neklásť na seba nereálne ciele, ktoré nás skôr demotivujú ako nakopnú a dovoliť si na chvíľu vypnúť, to je to vďaka čomu do nového roku vykročíme tou správnou nohou, oddýchnutí a pripravení ďalej makať a byť fit!