Ako sa pripraviť na cyklotúru

Obrázok článku

Jarné počasie sa rozbieha pomaly ale isto, čo znamená len jediné – prišlo obľúbené obdobie všetkých cyklistov! Cyklistika je šport, ktorý obľubuje veľká skupina laikov ale aj viac či menej profesionálnych športovcov a niet sa čo čudovať. Cyklistika je vhodná pre športovcov každého veku, výkonnosti či zdravotného stavu a okrem toho, že si pri bicyklovaní dopraješ kvalitný aeróbny tréning, stráviš aj veľa času na čerstvom vzduchu a v slnečnom počasí okrem spálených kalórii podporíš aj tvorbu vitamínu D v pokožke! Ak športuješ radšej v skupine, cyklistika môže byť okrem športu aj spoločenskou aktivitou a predstavuje tak príjemný čas strávený v spoločnosti našej rodiny a priateľov.

 

Cyklotúra na Slovensku

Slovenská príroda predstavuje pre vášnivých cyklistov výborné podmienky na (nielen) víkendové cyklistické výlety. Podľa portálu Slovakia.travel sa v našej krajine nachádza viac ako 16 000 km značených cykloturistických trás. Či už v okolí miest alebo v prírode, určite je z čoho vyberať. Či už preferuješ horskú, alebo cestnú cyklistiku, trasy sú roztiahnuté po celom Slovensku. Ak si skôr fanúšikom alebo fanúšičkou adrenalínovej zábavy v podobe cyklistického zjazdu či downhillu, na Slovensku nájdeš aj mnoho bike parkov, v ktorých sa určite vyblázniš do sýta.

 

Benefity cyklistiky

Cyklistika je obľúbeným športom z viacerých dôvodov. Pre mnohých cyklistov je tým najzaujímavejším jej výkonnostná stránka. Vďaka tréningu na bicykli sa vieme zlepšovať hneď vo viacerých aspektoch -  budujeme kondičku, dokážeme ísť rýchlejšie, prekonávať čoraz dlhšie trasy a väčšie kopce. Aeróbny tréning podporuje naše kardiovaskulárne zdravie a znižuje tak riziko srdcovocievnych ochorení, ktoré sa môžu prejaviť napríklad infarktom. Aeróbne aktivity zlepšujú aj kapacitu pľúc a podporujú aj zdravie a pevnosť našich kostí, čo oceníme v budúcnosti s pribúdajúcim vekom úplne všetci. Tento šport ešte o niečo viac ako ostatné podporuje aj naše psychické zdravie, pohodu alebo kvalitný spánok. Veď si to len predstav – teplý, slnečný deň strávený na čerstvom vzduchu v spoločnosti priateľov a tiež kvalitná dávka športovej aktivity!

 

Ako sa vybaviť na cyklotúru?

Cyklistika je síce nenáročný šport na výbavu – stačí ti v podstate kvalitný bicykel, ale existujú pomôcky a spôsoby, vďaka ktorým bude tvoj tréning najmä pohodlnejší a možno aj kvalitnejší. Veci, ktoré mať nemusíš, ale väčšina cyklistov ich má je cyklistický dres a kvalitnú obuv určenú na bicykle. Okrem toho určite oceníte kvalitné športové ponožky, rukavice či slnečné okuliare. Aj pri tomto športe treba dodržiavať pitný režim, v rámci ktorého môžeš okrem čistej vody siahnuť aj po iontových nápojoch. No a aby si vydržal celodennú cyklotúru budeš určite potrebovať aj rýchle zdroje energie, bielkovín, omega kyselín či športových shotov. Čo teda odporúčame pre spríjemnenie tvojej najbližšej cyklotúry?

 

  1. Športové rukavice

Rukavice môžu byť funkčnou, ale aj estetickou pomôckou, alebo pomôckou, ktorá síce nie je pre cvičenie nevyhnutná ani nezvyšuje výkon, ale niektorí cyklisti ich oceňujú preto, že poskytujú určitú formu ochrany. Pri cyklistike, obzvlášť pri dlhších, alebo náročnejších túrach môžu rukavice pomôcť predchádzať vzniku nepekných a často aj bolestivých pľuzgierov a mozoľov, ale pomôžu aj ak sa ti šmýka. Ak máš problém s tým, že sa ti potia dlane, rukavice z kvalitného materiálu dokážu pot odvádzať a ruky udržať v suchu, čo je určite benefit. My odporúčame rukavice od výrobcu Harbinger, ktoré poskytujú ochranu, pohodlie, alebo môžu slúžiť ako štýlový doplnok!

 

 
  1. Športové ponožky

Bicyklovať síce môžeš v hocijakých ponožkách, v tých, ktoré sú vytvorené špeciálne pre potreby najmä bežcov a cyklistov to však určite pôjde podstatne pohodlnejšie. Ponožky Balega sú určené pre športovcov, ktorí hľadajú podporu bez toho, aby museli nosiť kompresné ponožky. Špeciálny strih zvyšuje tvoje pohodlie počas aktivity a medzi ďalšie jedinečné výhody patria aj oválne vankúšiky na ochranu členkov či  silikónové úchytky, ktoré nepriamo zvyšujú výkonnosť. Tieto ponožky sú navrhnuté s technológiou na riadenie vlhkosti, vďaka čomu udržia tvoje nohy v chlade a suchu, no zároveň umožňujú voľné prúdenie vzduchu pre maximálne pohodlie a  výkon!

 

 

  1. Pitný režim

Pitný režim je alfou aj omegou pre každého športovca, čo platí dvojnásobne v teple či ťažkej aktivite. Najlepšou voľbou je čistá voda, ale ak máš radšej ochutené nápoje, siahni po iontovom nápoji, ktorých pestrú ponuku nájdeš na našom eshope v kategórii športových nápojov!

 
  1. Shoty a stimulanty

Výživovým doplnkom prepadlo mnoho športovcov. Ako však doplniť bielkoviny, minerály, kolagén či stimulanty počas celodennej cyklotúry? Ideálnou metódou, ak sa nechceš vzdať svojich doplnkov sú už namiešané hotové shoty v ampulkách ,ktoré sú malé, skladné a zmestia s aj do taštičky na bicykel a obsahujú všetky potrebné a najbežnejšie doplnky výživy. Či už hľadáš vitamínové shoty, alebo radšej aminokyseliny či minerály, na našom eshope si určite vyberie každý presne podľa svojich preferencii!

 

 

  1. Tyčinky

Obľúbeným snackom športovcov sú tyčinky. Proteínové tyčinky poskytujú dobrý zdroj bielkovín, ktoré sú potrebné pre budovanie svalovej hmoty ale naše telo ich ocení aj v procese regenerácie. S tyčinkou vo vrecku nemusíš zastavovať na každom kroku aby si doplnil energiu a najedol sa. Proteínové tyčinky sú malé, spratné, ale hlavne chutné! Vyber si aj ty na našom webe tvoju obľúbenú tyčinky vo všetkých možných (aj nemožných) príchutiach a zostaň fit aj počas cyklotúry!

 

 

  1. Omega kyseliny

Omega kyseliny patria k obľúbeným doplnkom používaných medzi športovcami. Ich najlepším zdrojom sú ryby a oleje, ktoré si však so sebou na cyklotúru prinesieme len ťažko. Kvalitné doplnky s obsahom omega mastných kyselín nájdeš na našom eshope v kategórii Omega 3!

 

 

  1. SPF

Ako sa hovorí last but not least, dôležitým pomocníkom pri všetkých aktivitách na čerstvom vzduchu a na slniečku by mal byť krém s ochranným faktorom (SPF). Slnko síce zlepšuje náladu a podporuje tvorbu vitamínu D, rovnako však vie aj riadne uškodiť. Či už hovoríme o spálení, pigmentových škvrnách, alebo najhoršom scenári, ktorým je nádor kože – malígny melanóm, pred slnkom sa treba chrániť vždy aj počas športu. Zostaňme teda zdraví aby sme si čo najdlhšie mohli užívať športové radovánky aj v podobe cyklistiky!

 

Referencie:

The effect of cycling on cognitive function and well-being in older adults - PubMed (nih.gov)

Efficiency of cycling exercise: Quantification, mechanisms, and misunderstandings - PubMed (nih.gov)

Effects of Cycling Training at Imposed Low Cadences: A Systematic Review - PubMed (nih.gov)

Characteristics of track cycling - PubMed (nih.gov)

Adaptive Cycling - PubMed (nih.gov)