RECEPT: 5x vianočné pečivo v zdravšej verzii
Suché pečivo neodmysliteľne patrí k vianočným sviatkom. Ak si ho nechceš odopierať, priprav si chutné, zdravé a najmä nápadité koláčiky, ktorými potešíš seba i svojich blízkych.
Či chceš, alebo nie, najkrajšie sviatky roka sa blížia míľovými krokmi. Je najvyšší čas vybrať si, aké dobroty upečieš. Tentokrát nemusíš listovať v hŕbe kuchárskych kníh a ani gúgliť na rôznych webstránkach s receptami.
Vybrali sme pre teba 5 bombastických receptov, ktoré ťa dostanú svojou chuťou, použitými ingredienciami a jednoduchou prípravou. Neveríš? Vyskúšaj!
Kakaové sušienky bez lepku
Čo budeš potrebovať?
- 1 šálku mandľového masla
 - 1 vajce
 - 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu, alebo Body Attack Flav Drops
 - ¼ šálky kakaa
 - ½ šálky kokosového (trstinového) cukru
 - ¼ šálky čokoládových lupienkov s obsahom 70 percent kakaa
 
Ako na to?
- Rúru si predhrej na 180°C.
 - Všetky suroviny daj do jednej misy a vypracuj z nich kompaktné cesto.
 - Z cesta v množstve zhruba jednej polievkovej lyžice vytvaruj namočenými rukami guľku a z nej okrúhlu sušienku.
 - Cookies ulož na plech vystlaný papierom na pečenie a peč dozlatista.
 

Zázvorové cookies - zázvorníky
Čo budeš potrebovať?
- 1 šálku špaldovej hladkej múky
 - 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
 - ½ čajovej lyžičky mletých klinčekov
 - ½ čajovej lyžičky škorice
 - 1 čajovú lyžičku zázvoru
 - ¼ šálky kokosového oleja, alebo Olimp MCT oil
 - ½ šálky masla
 - 1 vajce
 - ¼ šálky sladidla podľa tvojho výberu napríklad Weider Fruit & Fiber Syrup
 - ⅓ šálky trstinového cukru
 
Ako na to?
- V jednej miske zmiešaj suché ingrediencie. Do druhej daj kokosový olej, maslo a trstinový cukor, vyšľahaj tyčovým mixérom.
 - Pridaj sladidlo a vajíčko. Miešaj dovtedy, kým sa všetky suroviny nespoja.
 - Potom po menších množstvách pridávaj do mokrej zmesi suchú. Vznikne ti hutné cesto.
 - Z neho rukami vyformuj koláčiky, ukladaj ich na plech vystlaný papierom na pečenie a peč pri teplote 180°C dozlatista
 

Proteínové cookies zo štyroch surovín
Čo budeš potrebovať?
- 1 šálku arašidového masla Weider Peanut Butter Smooth
 - ⅔ šálky trstinového cukru
 - 1 vajce
 - ½ šálky vanilkového proteínového prášku Weider Protein 80 Plus
 
Ako na to?
- Všetky suroviny daj do misky a vypracuj cesto.
 - Z neho vytvor guľky, daj ich na plech vystlaný papierom na pečenie, roztlač vidličkou na koláčiky a peč dozlatista pri teplote 180°C.
 
Zdravšie vianočné perníčky
Čo budeš potrebovať?
- 100 g celozrnnej ražnej múky
 - 100 g špaldovej múky polohrubej
 - 50 ml oleja
 - 100 ml medu
 - 1 lyžica kakaa
 - 2 čajové lyžičky perníkového korenia
 - 1 lyžica čokoládovej arómy
 - štipka morskej soli
 
Ako na to?
- Zo surovín vypracuj kompaktné cesto. Ak je husté, pridaj tekuté suroviny. Naopak, ak riedke, potom múku.
 - Cesto nechaj odpočívať aspoň 24 hodín v chladničke.
 - Po vybratí z chladničky ho vypracuj v rukách, vyvaľkaj z neho plát a formičkami vykrajuj perníčky.
 - Ukladaj ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
 - Peč dozlatista v rúre vyhriatej na 180°C.
 

Ovsené koláčiky
Čo budeš potrebovať?
- 3 šálky ovsenej múky Weider Gourmet Oat Flour, poprípade rozmixovaných ovsených vločiek
 - 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
 - 1 šálku masla
 - 1 šálku trstinového cukru
 - 2 vajíčka
 - 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu, alebo Body Attack Flav Drops
 - 1 ½ šálky čokoládových lupienkov s obsahom kakaa min. 70 percent
 
Ako na to?
- V jednej miske zmiešaj sypké ingrediencie.
 - V druhej vyšľahaj maslo s cukrom dohladka, pridaj vajíčko a vanilkový extrakt, znova zmixuj.
 - Do tekutej zmesi pridávaj pomaly tú sypkú.
 - Cesto nechaj niekoľko hodín odpočívať v chladničke.
 - Potom lyžicou alebo malou naberačkou tvaruj guľôčky, ulož ich na papier na pečenie dostatočne ďaleko od seba a daj do rúry piecť pri teplote 180°C. Peč dozlatista.
 

