Cukín plná záhrada? Super recepty na každý deň

Mamka či babka ťa v tomto období zásobujú nekončiacimi množstvami cukín a máš pocit, že ti už idú aj ušami? Nezúfaj, veď z tejto super univerzálnej zeleniny môžeš každý deň vykúzliť inú rýchlovku a občas ani nebudeš vedieť, že ješ cukinu. Napríklad aj taký slaný koláč so syrom a šunkou.

Cukinový koláč na slano

Na tomto recepte je najlepšia jeho variabilnosť. Iný syr a iný mäsový výrobok garantujú zakaždým iný, ale veľmi chutný výsledok. Je vynikajúci ako teplý, tak aj studený. A super je, že ostane vláčny aj do druhého dňa.

Potrebuješ:

  • 2-3 ks cukety podľa veľkosti
  • 4 ks vajcia
  • ovsené vločky 150 g
  • polohrubá múka podľa potreby
  • 1,5 dcl oleja
  • 200 g strúhaného syra
  • 200 g šunky
  • 1 cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1,5 balenia kypriaceho prášku
  • soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať.

Postup:

  • Najprv si priprav zeleninu – nahrubo nastrúhaj cukinu, cibuľu s cesnakom ošúp a pokrájaj na kocky. Slaninu, šunku či klobásu pokrájaj na plátky alebo kocky. Podľa toho, čo sa ti viac hodí.
  • Pokrájané ingrediencie zmiešaj so všetkými ostatnými a podľa potreby zahusti múkou. Prelož na plech vystlaný papierom na pečenie. 
  • Koláč daj piecť do predhriatej rúry na 200 stupňov asi na 35 minút, pokým sa na vrchu nevytvorí zlatistá kôrka. 

  

Chrumkavá grilovaná cukina

Ak máš chuť grilované rebierka a klobásky nahradiť (alebo aspoň doplniť) niečím menej kalorickým a sviežim, určite vyskúšaj tento jednoduchý recept. Cukete grilovanie veľmi svedčí, pretože ostane chutná, chrumkavá a zároveň šťavnatá. Super ju doplní jogurtový dresing alebo tzatziky.

Potrebuješ:

  • čerstvé mladé cukiny 
  • olivový olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a bylinky podľa chuti (tymian, oregano)

Postup

  • Cukinu nakrájaj pozdĺžne na plátky hrubé asi 1 cm.
  • Z oleja, pretlačeného cesnaku, soli a byliniek si priprav marinádu. Cukinové plátky ňou potri z obdivoch strán.
  • Namarinovanú cukinu nechaj aspoň pár minút odležať a potom griluj z obidvoch strán, až pokiaľ nezačne chytať zlatistú kôrku.

Tip: Ugrilované dobroty môžeš kombinovať s proteínovým chlebíkom Weider Protein Bread Carrot. Mňam!

Cestoviny s cukinou a cesnakom

Ultra rýchla večera, ktorú zvládneš pripraviť za 15 minút? Tak tu ju máš. Navyše je super fit, takže ani v horúcich letných dňoch tvoj organizmus zbytočne nezaťaží a neprehreje.

Potrebuješ:

  • svoje obľúbené cestoviny cca 150 g
  • 2 menšie cukety
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL kyslej smotany
  • strúhaný parmezán podľa chuti
  • 2 PL olivového oleja
  • na dochutenie: soľ, bazalka, mleté čierne korenie

Postup:

  • Tvoj obľúbený typ cestovín uvar podľa návodu na obale.
  • Do väčšej panvice na rozpálený olej vlož cuketu pokrájanú na tenké kolieska, o chvíľku pridaj aj pretlačený cesnak. Restuj asi 6-7 minút, potom dochuť soľou a čiernym korením.
  •  Uvarené cestoviny prepláchni studenou vodou a pridaj do panvice s orestovanou cukinou a cesnakom. Premiešaj a pridaj parmezán. Keď sa parmezán na cestovinách roztopí, môžeš podávať.
  • Na tanieri ešte cestoviny ozdob bazalkou a lyžičkou kyslej smotany.

Chrumkavé cuketové kolieska

Raz za čas si môžeš dopriať aj takéto "vyprážaniny". Ak ich doplníš veľkou porciou čerstvého zeleninového šalátu s pár kvapkami MCT oleja, tvoja fitness karma ostane v rovnováhe.

Potrebuješ:

  • 2 cukety
  • hladkú múku
  • 2 vajcia
  • kukuričnú strúhanku
  • rastlinný olej na vyprážanie
  • soľ

Postup:

  • Cukiny nakrájaj na rovnaké, asi 1 cm hrubé kolieska a jemne osoľ.
  • Priprav si do troch misiek múku, rozšľahané vajíčka s trochou soli a strúhanku. Kolieska obaľ z obidvoch strán najskôr v múke, potom vo vajíčkach a nakoniec v strúhanke.
  • Na vrstve rozpáleného oleja vysmážaj kolieska z obidvoch strán do zlatista. Prebytočný olej z nich nechaj vsiaknuť do papierového obrúska.

Ku grilovaným špecialitám už neodmysliteľne patria aj chutné chladené nápoje.