TOP 10 zdravotných dôvodov prečo je super byť vegánom alebo aspoň preferovať vegánsku stravu

Len preto, že sme vyrastali v presvedčení, že niečo je „normálne“ a dokonca „nevyhnutné“, neznamená to, že je to najlepšia voľba pre naše zdravie alebo zdravie sveta – to je objektívny fakt, ktorý sa ukázal uprostred rastúceho výskytu rakoviny a srdcových chorôb spolu s jasnými rizikami zmeny klímy. Tieto škodlivé vplyvy súviseli so zvýšenou spotrebou mäsa a živočíšnych produktov vo všetkých častiach sveta. Zaoberať sa vegánstvom má svoje benefity ako ekologické tak aj zdravotné. Poďme si ich spolu bližšie predstaviť.

Vyhneš sa toxínom

S konzumáciou mäsa sa spája mnoho zdravotných rizík – od karcinogénov spojených s rakovinou až po stopy chlóru, ktoré sa nachádzajú na jatočných telách kurčiat, v snahe zabiť baktérie ako salmonela a listéria.

Najmä ryby môžu obsahovať pomerne rizikové množstvá nebezpečných chemikálií. Zistilo sa, že chovaný losos obsahuje chemikálie vrátane dioxínov a metylortuti. Ryby chytené vo voľnej prírode aj ryby z farmových chovov môžu tiež obsahovať perzistentné organické znečisťujúce látky, polychlórované bifenyly a ďalšie zlúčeniny, ktoré môžu poškodiť ľudský organizmus.

Odstránením týchto potravín a iných mäsových výrobkov z tvojej stravy sa môžeš vyhnúť týmto toxickým rizikám a žiť čistejší životný štýl založený na rastlinách.

Vegánske jedlo je dobrota

Keď sa staneš vegánom, stále môžeš jesť všetky svoje obľúbené jedlá vrátane "hamburgerov", „kuracích“ sendvičov a zmrzliny, avšak vo vegánskej verzii. Jediný rozdiel? Zbavíš sa krutosti a cholesterolu, ktoré idú ruka v ruke s využívaním zvierat ako potravy.

Keďže dopyt po vegánskych potravinách prudko stúpa, spoločnosti prichádzajú s čoraz chutnejšími možnosťami bez mäsa a mliečnych výrobkov, ktoré chutia skvele, sú oveľa zdravšie ako ich náprotivky pochádzajúce zo zvierat a neubližujú žiadnej živej bytosti.

Navyše máme zoznam niektorých našich obľúbených produktov a mnoho chutných receptov overených v kuchyni, ktoré ti pomôžu začať!

Schudneš a nabiješ sa energiou

Je zhodiť nejaké to kilo navyše na prvom mieste tvojho zoznamu cieľov na toto leto? Vegáni sú v priemere až o 20 kíl ľahší ako ľudia, ktorí jedia mäso. A na rozdiel od nezdravých módnych diét, po ktorých sa cítiš unavený (a zvyčajne si váhu dlho neudržíš), vegánstvo ti umožní zbaviť sa prebytočného tuku navždy a mať dostatok energie.

Zbavíš sa zlého cholesterolu

Väčšina produktov živočíšneho pôvodu – vrátane kuracieho mäsa, kreviet, mliečnych výrobkov a vajec – má vysoký obsah cholesterolu, ktorý je spojený s rizikom ischemickej choroby srdca. Rastlinné potraviny na druhej strane neobsahujú žiadny cholesterol.

Jesť vegánsku stravu – bez mäsa, mlieka a vajec – znižuje hladinu cholesterolu v krvi a znižuje pravdepodobnosť, že budeme trpieť srdcovými chorobami. Jedna štúdia zistila, že rastlinná strava je účinná pri znižovaní hladín cholesterolu kdekoľvek až o 30 percent.

Zdravé hormóny

Hormóny sú dôležité pri regulácii vnútorných systémov tela a výskum zisťuje, že vegánska strava môže podporiť zdravý a vyvážený hormonálny systém. Zistilo sa, že gastrointestinálne hormóny, ktoré pomáhajú regulovať prírastok hmotnosti, hladinu cukru v krvi a pocit sýtosti po jedle, sa zvýšili po tom, čo ľudia zjedli vegánske jedlo v porovnaní s jedlom bohatým na mäso. Zdravé hormóny môžu tiež zohrávať úlohu v boji proti obezite a cukrovke typu II.

Zlepšíš si náladu

Riadenie emócií môže byť kritickou súčasťou šťastného a produktívneho života a štúdie ukázali, že vegánska strava môže viesť k zlepšeniu nálady – teda k väčšiemu pocitu pohody. V jednej štúdii vegáni hlásili menej úzkosti a stresu ako ľudia, ktorí jedli všežravú stravu.

Konzumácia rastlinných zdrojov Omega-3 mastných kyselín, vrátane ľanových semienok, chia semienok, vlašských orechov a zeleniny, ako je listová zelenina a špenát, ti môže pomôcť zlepšiť náladu.

Dopraješ svojej pleti, čo potrebuje, aby žiarila

Je to staré príslovie a je to pravda: tvoja pokožka je tvoj najväčší orgán. Takže, rovnako ako o zvyšok svojho tela, starostlivosť oň zvnútra aj navonok je životne dôležitá pre udržanie jeho zdravia. Konzumácia potravín bohatých na antioxidanty pomáha bojovať proti voľným radikálom poškodzujúcim pokožku – pomáha pokožke zdravo sa regenerovať, prirodzene vyvážiť hladinu mastnoty a vlhkosti a jednoducho sa rozžiariť.

Našťastie antioxidanty sú všade v rastlinných potravinách – v ovocí, zelenine, strukovinách a orechoch, no v živočíšnych produktoch ich nájdeme len zriedka. Tieto rastlinné potraviny bývajú ľahšie stráviteľné a menej zaťažujú celé vaše telo vrátane pokožky.

S detoxikáciou a očistou tela ti pomôžu aj tieto produkty:

Zlepši svoju koncentráciu

Existuje množstvo rastlinných potravín, ktoré môžu pomôcť zlepšiť tvoju koncentráciu vďaka svojim nutričným výhodám, vrátane:

  • Listovej zeleniny
  • Banánov
  • Konopných semienok
  • Mandlí
  • Maca
  • Kakaa
  • Spiruliny

Zabrániš osteoporóze

Bežnou mylnou predstavou je, že ľudia potrebujú kravské mlieko na zabezpečenie dostatočného množstva vápnika potrebného na udržanie dobrého zdravia kostí. Nedávne štúdie však ukazujú, že vegánska strava môže poskytnúť rovnaké množstvo vápnika ako mliečne výrobky a možno ešte viac.

Potraviny ako brokolica, kel a zelenina ponúkajú nielen vysoký obsah vápnika, ale tento esenciálny minerál prichádza aj v oveľa stráviteľnejšej forme prostredníctvom týchto rastlinných zdrojov. Ďalšie živiny potrebné na prevenciu osteoporózy zahŕňajú vitamín D (nachádza sa v obilninách, sóji, chlebe), vitamín C (ľahko dostupný v pomarančoch, limetkách, paradajkách a paprike) a draslík (prirodzene sa vyskytujúci v ovocí, fazuli a zelenine).

Znížiš potenciál otravy jedlom

Otrava jedlom sa bežne vyskytuje v dôsledku kontaminácie salmonelou alebo baktériami E-coli, ktoré sa obe nachádzajú vo výkaloch zvierat. Kým zelenina môže byť tiež kontaminovaná týmito toxínmi, výskum ukázal, že domácnosti, ktoré konzumujú mäso, častejšie trpia otravou jedlom, na rozdiel od vegánskych alebo vegetariánskych domácností.

Vinník? Vlhké prostredie poskytuje baktériám dostatok miesta na rast. Nesprávne skladované či tepelne upravené mäso vám tak môže narobiť neželané problémy. Najjednoduchší spôsob, ako minimalizovať toto riziko, je nechať živočíšne produkty mimo taniera aj mimo tvojho domova.