RECEPT: 5x vianočné pečivo v zdravšej verzii

Suché pečivo neodmysliteľne patrí k vianočným sviatkom. Ak si ho nechceš odopierať, priprav si chutné, zdravé a najmä nápadité koláčiky, ktorými potešíš seba i svojich blízkych.

Či chceš, alebo nie, najkrajšie sviatky roka sa blížia míľovými krokmi. Je najvyšší čas vybrať si, aké dobroty upečieš. Tentokrát nemusíš listovať v hŕbe kuchárskych kníh a ani gúgliť na rôznych webstránkach s receptami. 

Vybrali sme pre teba 5 bombastických receptov, ktoré ťa dostanú svojou chuťou, použitými ingredienciami a jednoduchou prípravou. Neveríš? Vyskúšaj! 

Kakaové sušienky bez lepku 

Čo budeš potrebovať?

  • 1 šálku mandľového masla
  • 1 vajce
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu, alebo Body Attack Flav Drops
  • ¼ šálky kakaa
  • ½ šálky kokosového (trstinového) cukru
  • ¼ šálky čokoládových lupienkov s obsahom 70 percent kakaa

Ako na to?

  • Rúru si predhrej na 180°C.
  • Všetky suroviny daj do jednej misy a vypracuj z nich kompaktné cesto.
  • Z cesta v množstve zhruba jednej polievkovej lyžice vytvaruj namočenými rukami guľku a z nej okrúhlu sušienku. 
  • Cookies ulož na plech vystlaný papierom na pečenie a peč dozlatista.

  

Zázvorové cookies -  zázvorníky 

Čo budeš potrebovať?

  • 1 šálku špaldovej hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • ½ čajovej lyžičky mletých klinčekov
  •  ½ čajovej lyžičky škorice
  • 1 čajovú lyžičku zázvoru
  • ¼ šálky kokosového oleja, alebo Olimp MCT oil
  • ½ šálky masla
  • 1 vajce
  • ¼ šálky sladidla podľa tvojho výberu napríklad Weider Fruit & Fiber Syrup
  • ⅓ šálky trstinového cukru

Ako na to?

  • V jednej miske zmiešaj suché ingrediencie. Do druhej daj kokosový olej, maslo a trstinový cukor, vyšľahaj tyčovým mixérom.
  • Pridaj sladidlo a vajíčko. Miešaj dovtedy, kým sa všetky suroviny nespoja.
  • Potom po menších množstvách pridávaj do mokrej zmesi suchú. Vznikne ti hutné cesto.
  • Z neho rukami vyformuj koláčiky, ukladaj ich na plech vystlaný papierom na pečenie a peč pri teplote 180°C dozlatista

        

Proteínové cookies zo štyroch surovín

Čo budeš potrebovať?

Ako na to?

  • Všetky suroviny daj do misky a vypracuj cesto.
  • Z neho vytvor guľky, daj ich na plech vystlaný papierom na pečenie, roztlač vidličkou na koláčiky a peč dozlatista pri teplote 180°C.

Zdravšie vianočné perníčky

Čo budeš potrebovať?

  • 100 g celozrnnej ražnej múky
  • 100 g špaldovej múky polohrubej
  • 50 ml oleja
  • 100 ml medu
  • 1 lyžica kakaa
  • 2 čajové lyžičky perníkového korenia
  • 1 lyžica čokoládovej arómy
  • štipka morskej soli

Ako na to?

  • Zo surovín vypracuj kompaktné cesto. Ak je husté, pridaj tekuté suroviny. Naopak, ak riedke, potom múku.
  • Cesto nechaj odpočívať aspoň 24 hodín v chladničke.
  • Po vybratí z chladničky ho vypracuj v rukách, vyvaľkaj z neho plát a formičkami vykrajuj perníčky.
  • Ukladaj ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Peč dozlatista v rúre vyhriatej na 180°C.

Ovsené koláčiky

Čo budeš potrebovať?

  • 3 šálky ovsenej múky Weider Gourmet Oat Flour, poprípade rozmixovaných ovsených vločiek
  • 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 šálku masla
  • 1 šálku trstinového cukru
  • 2 vajíčka
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu, alebo Body Attack Flav Drops
  • 1 ½ šálky čokoládových lupienkov s obsahom kakaa min. 70 percent

Ako na to?

  • V jednej miske zmiešaj sypké ingrediencie. 
  • V druhej vyšľahaj maslo s cukrom dohladka, pridaj vajíčko a vanilkový extrakt, znova zmixuj.
  • Do tekutej zmesi pridávaj pomaly tú sypkú. 
  • Cesto nechaj niekoľko hodín odpočívať v chladničke. 
  • Potom lyžicou alebo malou naberačkou tvaruj guľôčky, ulož ich na papier na pečenie dostatočne ďaleko od seba a daj do rúry piecť pri teplote 180°C. Peč dozlatista.