Raňajkuj slaninu či čokoládu a pokojne pri tom schudneš!

Mäsové výrobky ako napríklad párky, či nebodaj slanina sa pri téme zdravého životného štýlu spájajú skôr s negatívnym pohľadom. Inak tomu nie je ani pri čokoláde. Pre väčšinu ľudí je to totiž synonymum nezdravého jedla, z ktorého sa nevyhnutne musia zväčšovať naše tukové zásoby. Je to ale naozaj tak?

Časy, kedy sa verilo, že za chudnutím sú iba nespočetné hodiny kardia, sú dávno a nenávratne preč. Stále sa síce nájdu medzi nami ľudia, ktorí v to veria, avšak zabúdajú na to, že kardio nám vie síce pri chudnutí pomôcť, ale ten proces ani zďaleka nestojí iba na ňom. Vieme ním spáliť nejaké tie kalórie, naštartovať si procesy spaľovania v našom tele, ale všetko to chudnutie sa odohráva práve v kuchyni – tak ako väčšina ostatných zásadných zmien ohľadom nášho tela.

Ako sme to už teda naznačili, chudnutie i naberanie je otázkou hlavne kalorického príjmu.

KALORICKÝ PRÍJEM < KALORICKÝ VÝDAJ = CHUDNUTIE

KALORICKÝ PRÍJEM > KALORICKÝ/ENERGETICKÝ VÝDAJ =  PRIBERANIE

Pokiaľ je náš kalorický príjem väčší ako výdaj, na hmotnosti budeme naberať. Pokiaľ však za daný deň viacej kalórii spálime, ako príjmeme v podobe stravy, celý ten rozdiel medzi týmito dvoma hodnotami sú spálené kalórie, v podobe ktorých sa deje práve zmieňovaný úbytok našej hmotnosti.

Pokiaľ si to v tej kuchyni nastavíme správne, môže nám to priniesť želané výsledky. K tomu neodmysliteľne patrí práve uvedomelý prístup k tomu, z čoho si vyskladáme našu celodennú stravu. A aj napriek tomu, že mastné jedlá, či oleje akéhokoľvek druhu samozrejme patria k tým viac kalorickým záležitostiam, chudnutie neznamená ich obmedzenie. Práve naopak, ich rozumným zadelením do stravy je tu možnosť chudnutia aj v rámci toho, že naše telo má stále dostatok potrebných živín na jeho správny chod.

Dôležité je však tiež nemýliť si nezdravé tuky (vyprážané jedlá, zemiakové lupienky, mastné časti bravčového mäsa, údeniny, šľahačka, maslo a pod.) s tými zdravými (avokádo, semienka, natural orechy, chudá slanina, ghee maslo, extra panenský olivový olej). Zásadný rozdiel je teda v transmastných tukoch, alebo aj tzv. mastných kyselinách a v krátkosti, pokiaľ sa snažíš žiť zdravo alebo chudnúť, nasýtené mastné kyseliny by si mal v jedálničku skutočne obmedziť. Vítané je to aj v rámci prevencie kardiovaskulárnych ochorení. Transmastné tuky spôsobujú mnoho zápalov, zvyšujú zlý LDL cholesterol.

Naopak pre zachovanie správneho metabolizmu tukov a adekvátneho energetického príjmu je pre telo nevyhnutné zaradiť polynenasýtené a mononenasýtené mastné kyseliny, ako aj Omega 3-6-9 mastné kyseliny

Ako si teda vyskladať správne raňajky?

Tu sa dostávame práve k téme zo samotného nadpisu, ktorý možno trochu nečakane naznačuje, že ani konzumácia slaniny či rozumného množstva kvalitných párkov alebo čokolády nemusí znamenať priberanie.

Pomerne dôležitým faktorom je tu práve spomínaný čas raňajok. Po celej noci spánku je naše telo z hľadiska živín prakticky prázdne. Raňajky sú presne to jedlo, ktorým je potrebné všetky tieto chýbajúce živiny čo najefektívnejšie doplniť.

Raňajky by sme preto nemali zbytočne odkladať, ideálne je dopriať si ich najneskôr do hodiny od zobudenia.

Vieme si to ukázať na príklade obyčajnej praženice:

K tej sa celkom často pridáva zrovna kúsok slaniny. Málokto si vajíčka robí na panvici bez akéhokoľvek tuku, avšak aj keď si panvicu namastíme povedzme troškou masla, stále vieme manipulovať s počtom použitých žĺtkov – z piatich vajec ich môžeme napríklad použiť len dve. Pri tomto spôsobe zachováme najväčšie množstvo bielkovín, ktoré sa nachádzajú primárne v bielkach a zároveň ponecháme v našej praženici aj trochu z vitamínov a zdravých tukov, ktoré sú obsiahnuté naopak v žĺtkach.

Namiesto toho masla na panvici to však vieme vyriešiť práve troškou slaninky. Pri rozumnom množstve z nej totiž okrem vítanej chuti dostaneme aj vhodnú porciu potrebných tukov, a zároveň pri jej pražení sa tie tuky uvoľnia v dostatočnom množstve na to, aby sme na nich vedeli následne opražiť samotné vajíčka (napríklad zbavené už niektorých žĺtkov). Je to vlastne celkom jednoduché, či nie?

Samozrejme, pri takýchto raňajkách by nemala chýbať čerstvá zelenina a napríklad celozrnný kváskový chlieb, ktorým vhodnou cestou doplníme i potrebnú dávku sacharidov. Presne takto s dostatkom čerstvej zeleniny a malým množstvom si vieme pripraviť aj párky. Tie nám takto na ráno splnia aj množstvo bielkovín aj samozrejme nejakých tých tukov, avšak stále v rozumnej miere toho, čo nám náš proces chudnutia nemusí vôbec narušiť.

Milovníci sladkého sa vedia pohrať s tukmi v čokoláde. Do raňajkovej kaše si pridaj kocku tmavej aspoň 80% čokolády alebo kvalitného orechového masla. Pravidelne po troške je to určite lepší spôsob ako si ju denne odopierať a potom v záchvate zjesť celé balenie.

Pretože to chudnutie síce možno znamená odopierať si určité zabehnuté princípy nášho stravovania, to však ale stále neznamená... že pri tom musíme trpieť a vzdať sa všetkého, čo máme radi!

   

PS: Pri párkoch aj slanine odporúčame obzrieť sa hlavne po kvalite týchto mäsových výrobkov. Obzvlášť v prípade párkov sú ideálne práve tie, ktorých zloženie pozostáva čisto z mäsa, soli a korení, t.j. čo najvyššie možné percento mäsa. Žiadne kože, škroby, zahusťovadlá a spracované zložky, ktoré nie si schopný ani prečítať.

Pripravil: Stano Fatul

Editovala: Iveta Škrabáková