Fit vianočná kapustnica

Vianoce sú každým dňom bližšie a okrem darčekov a času stráveného s blízkymi k nim neodmysliteľne patrí aj jedlo. Určite to poznáš, kapustnica, rezne či ryby, zemiakový šalát a kopec koláčov, zákuskov či sladkostí. Pár krát do roka si dopriať ti určite neuškodí, dokonca je to veľmi príjemné a zdravé. Problém však nastáva vtedy, keď takéto dopriavanie si rozumej prejedanie sa trvá až do Nového roku. Taká nálož sladkého a mastného jedla nielen že zamáva s celoročným režimom, ale môže ti spôsobiť aj zdravotné ťažkosti. My v redakcii Fit Plus sme sa rozhodli práve preto vytvoriť Vianočný špeciál, v ktorom Ti ponúkneme tri recepty vianočných klasík v trochu zdravšej – fit verzii, aby aj tvoje Vianoce boli šťastné a veselé, a k tomu ešte aj fit!

Kapustnica je typická vianočná pochúťka. Kyslá kapusta je plná vitamínov a antioxidantov. V našej kapustnici nepoužijeme mastné údené či klobásku. Namiesto toho ju dochutíme sušenými slivkami a hubami. Nemusíš sa však báť, mäso v nej chýbať nebude. Proteíny totiž doplníme chudším morčacím mäskom a fit vianočná dobrota je na svete!

Čo budeš potrebovať na 4 porcie?

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 väčšiu bielu cibuľu
  • 250 g morčacích pŕs
  • 1 hrsť sušených sliviek
  • 1 hrsť sušených hríbov (môžeš nahradiť aj čerstvými)
  • 500 g kyslej kapusty
  • Soľ, rascu, čierne korenie a bobkový list

Ako na to?

Na olivovom oleji si orestujeme na drobno nakrájanú cibuľu, na kocky nakrájané morčacie prsia, a ak používaš čerstvé hríby pridáme aj tie. Pridáme sušené slivky, čierne korenie, rascu a bobkový list. Pridáme aj kyslú kapustu a zalejeme vodou. Odporúčame ti vodu pridávať po  šálkach a postupne dopĺňať. Začni povedzme s dvomi šálkami (cca pol litra), a postupne dopĺňaj podľa toho, ako máš kapustnicu najradšej. Predídeš tak tomu aby bola kapustnica riedka. Pod pokrievkou varíme približne hodinu až hodinu a pol. Pred koncom dosolíme podľa chuti a prípadne môžeme dochutiť aj mletou červenou paprikou.

Tip redakcie

Ak by si chcel do kapustnice pridať aj sacharidy, skús namiesto klasicky v polievke varených zemiakov pridať pri servírovaní za veľkú lyžicu zemiakovej kaše. Možno to znie zvláštne, ale garantujeme ti maximálne a netradičné potešenie na tanieri!

Beáta Loffayová