Na čo sú nám aminokyseliny – časť 1.

Obrázok článku

Aminokyseliny väčšina športovcov možno pozná len ako výživový doplnok, za týmto názvom sa však skrýva oveľa viac. Aminokyseliny sú síce malé molekuly, spájajú sa však do bielkovín, ktoré sú v konečnom dôsledku aj súčasťou našich svalov. Ako teda vyzerajú také aminokyseliny, kde ich dostaneme a ako dokážu ovplyvniť náš výkon, kondičku či svaly?

 

Trochu chémie na úvod

Aminokyseliny, ako aj z ich názvu vyplýva sú vo svojej chemickej podstate kyselinami. Ide o organické kyseliny, ktoré v sebe obsahujú aspoň jednu amínovú a jednu karboxylovú väzbu. Aminokyseliny sa spájajú a kombinujú a tvoria tak proteíny. Asi je už každému jasné, že neexistuje jedna ani dve aminokyseliny. V ľudskom tele poznáme 20 - 21 aminokyselín, ktoré sa podieľajú na tvorbe všetkých bielkovinových štruktúr, od protilátok, cez faktory zabezpečujúce správne zrážanie krvi až po bielkoviny svalstva. Aminokyseliny sú teda pestrou skupinou látok, ktoré sa vzájomne miešajú a kombinujú a tvoria tak bielkoviny „na mieru“. Aminokyseliny nachádzajúce sa v ľudskom tele sú tieto:

 

Esenciálne aminokyseliny

Metionín

Treonín

Lyzín

Fenylalanín

Tryptofán

Leucín

Izoleucín

Valín

 

Semiesenciálne aminokyseliny

Histidín

Arginín

 

Neesenciálne aminokyseliny

Glycín

Alanín

Serín

Cysteín

Kyselina asparágová

Kyselina glutámová

Tyrozín

Prolín

 

Ako delíme aminokyseliny?

Aminokyseliny delíme do istých skupín. Tieto skupiny rozdeľujú AMK na esenciálne, čiže nevyhnutné pre naše telo, ktoré si ich nevie samo vytvoriť, preto ich musím prijímať v strave. Druhou veľkou skupinou sú neesenciálne AMK, čo znamená, že nie sú nevyhnutné a naše telo si ich vie vytvoriť aj samé a nie je potreba ich prijímať potravou. Na pomedzí týchto dvoch skupín existuje ešte aj skupina semiesenciálnych aminokyselín. Tieto aminokyseliny si vie naše telo syntetizovať iba čiastočne, preto je potrebné v istých obdobiach nášho života, napríklad v detstve zvýšiť ich príjem v strave.

 

Na čo nám sú aminokyseliny?

Základnou stavebnou zložkou svalu sú bielkoviny, ktoré sú – ako sme si už povedali zas zložené z aminokyselín. Proces, pri ktorom svaly „rastú“ nazývame syntéza svalových bielkovín inak povedané MSP (muscle protein synthesis). Mechanizmus samotného rastu svalstva samozrejme spočíva aj v cvičení, kľúčovým faktom však je, že ak naše telo nemá dostatok bielkovín, na tvorbu ktorých potrebuje dostatok aminokyselín – najmä esenciálnych, svaly nemajú ako narásť. Súbežne so syntézou svalových bielkovín však prebieha aj proces ich odbúravania, preto je dôležité prijímať okrem samotných aminokyselín aj dostatočné množstvo proteínov, aby sme tak zabudovávanie aminokyselín, a tvorbu svalovej bielkoviny podporovali.

 

Aminokyseliny a svaly

Aminokyseliny v našom tele sú potrebné pre mnoho procesov, nielen pre budovanie svalstva, na to netreba zabúdať. Ak si však nadšenec športu, alebo sa snažíš nabrať svaly či zlepšiť kondičku, určite ťa budú najviac zaujímať tri aminokyseliny, ktoré sa osobitne podieľajú na tvorbe svalovej bielkoviny. Ak sa orientuješ vo výživových doplnkoch, asi budeš vedieť, o ktoré ide. Sú to leucín, izoleucín a valín. Sú známe aj ako BCAA, čo znamená, že ide o aminokyseliny s rozvetveným reťazcom (branched chain amino acids – BCAA z angličtiny). Základným rozdielom medzi ostatnými, esenciálnymi aj neesenciálnymi aminokyselinami a skupinou BCAA je aj to, že sa nesyntetizujú v pečeni, ako väčšina aminokyselín, ale priamo vo svale, kde podporujú jeho rast a funkciu.  

 

 

Ako presne vyzerá účasť aminokyselín na tvorbe svalovej bielkoviny, to či nám suplementy s obsahom aminokyselín pomôžu pri tréningu, ako si vybrať najlepšie aminokyselinové doplnky a aké zásady pri ich užívaní dodržiavať si spolu povieme v ďalšej časti!