- Zdravie
Pokiaľ sa aj ty snažíš udržať svoje stravovacie dni v kalorickom deficite, je pravdepodobné, že si už narazil/-a na pojmy ako náhrada cukru alebo umelé sladidlo. Čo vlastne tieto pojmy znamenajú v praxi a prečo je potrebné vedieť o nich niečo málo viac, než to, že sú asi “lepšie” ako cukor?
Je možné, že ľudia sa pri počutí o umelých sladidlách prirodzene tohto označenia zľaknú. Nemusí to však za každú cenu znamenať, že na naše telo vplývajú negatívne.
Niektoré z najznámejších umelých sladidiel sú:
Existuje niekoľko rôzne využívaných umelých sladidiel, ktoré sa začali využívať ako náhrady obyčajného cukru. Zvyčajne sú neporovnateľne sladšie než napríklad biely cukor (sacharóza), preto sa používajú aj v podstatne menších množstvách. Dokážu tak napríklad z komerčných kolových nápojov, ktoré sú v podstate cukrová bomba, urobiť nápoj, ktorý nemusí obsahovať takmer žiadne kalórie.
Ako hlavné pozitívum teda môžeme chápať prínos sladkej chuti aj pre ľudí, ktorí si strážia svoj kalorický príjem, ale aj tak by si občas radi dopriali niečo sladké.
Okrem pozitív v oblasti stráženia si tukových vankúšikov, prinášajú umelé sladidlá riešenie aj pre ľudí, ktorí trpia intoleranciou na glukózu, ale napríklad aj pre diabetikov.
Žiadne z umelých sladidiel sa nedá iba ospevovať. Treba myslieť aj na to, že ľudia so špecifickými ochoreniami môžu s nimi mať svoje vlastné špecifické problémy. Dobrým príkladom je taký aspartam, ktorý sa v tele rozkladá na metanol – čím je vyslovene nevhodný pre tehotné ženy.
Aj napriek tomu, že na to nie sú zatiaľ žiadne dôkazy, zvyknú o ňom kolovať dohady, že môže zapríčiniť vznik rakoviny. Od schválenia aspartamu v roku 1974 však prebehlo niekoľko štúdií, ktoré nepreukázali žiadnu spojitosť vzniku rakoviny práve s užívaním tejto látky.
Celkovo môžeš používanie umelých sladidiel vnímať negatívne napríklad v spojitosti s tým, že ti nepomôžu odvyknúť si od sladkej chuti. Síce teda nedostaneš do svojho tela skrz ne nadbytočné kalórie, ale chuť na sladké ťa vďaka nim opúšťať určite nebude.
Ak si rád vychutnáš sladký nápoj, namiesto komerčných umelo sladených nápojov, či limonád plných cukru zo supermarketov sa radšej zameraj na zdravšie funkčné nápoje. Nápoje obohatené o vitamíny či L-karnitín urobia tvojmu zdraviu aj línii rozhodne väčšiu službu.
Umelé sladidlá ti môžu ti spôsobiť takzvaný “vlčí hlad”. Je to pravdepodobne preto, že pri sladkej chuti môže tvoje telo reflexívne vylúčiť inzulín, ale vplyvom umelého sladidla sa hladina cukru v krvi naopak znižuje a tým pádom je možné, že veľmi rýchlo vyhladneš. Zvýši sa tak tvoja chuť na ďalšie sladké (alebo ďalšie jedlo všeobecne) a môžeš tak vďaka tomu prijať nadbytočné kalórie, ktoré si síce ušetril obmedzením cukru, no ak neovládneš svoje chute výsledkom bude i tak priberanie.
V závere tak ako pri všetkom, aj v tomto prípade najväčšiu rolu zohráva množstvo, ktoré skonzumuješ. Pokiaľ si dáš povedzme plechovku kolového “zero” nápoja týždenne, ničoho vážneho sa pravdepodobne obávať nemusíš. Avšak keď to s nimi budeš preháňať v podobe častej konzumácie, môžu sa ti z toho vytvoriť následky, ktoré predsa len dospejú k spomínanému nárastu hmotnosti.
Napriek tomu, že z chemického hľadiska ide o alkoholy, polyoly (polyalkoholy) sú alkoholové cukry, ktoré sa nachádzajú aj voľne v prírode v minimálnych množstvách.
Ich hlavné pozitívum spočíva v tom, že sa v tvojom tele spracovávajú pomaly, nepredstavujú teda hrozbu v prílišných výkyvoch glykémie (hladina cukru v krvi).
Spomedzi načrtnutých umelých sladidiel sa zmieňované polyoly využívajú pomerne často, aj keď nie všetky z nich sú úplne bezkalorická náhrada cukru. Môžeš ich nájsť v obyčajných žuvačkách, zmrzlinách alebo aj v pečive, či lekvároch. Pri konzervovaných potravinách sa nevyužívajú čisto len vďaka svojej sladkej chuti – riadia napríklad kryštalizáciu daného produktu alebo taktiež ovplyvňujú mieru ich vlhkosti a samotný produkt vedia zmäkčiť.
Ak je tvojim cieľom nie len obmedziť cukor, ale sladké vo všeobecnosti, so redukciou chuti na sladké ti pomôžu tieto šikovné produkty:
Sorbitol – vyrába sa redukciou glukózy alebo fruktózy, spoznáš ho pod označením E420.
Erythritol – nachádza sa najčastejšie v žuvačkách, pri vysokom množstve spôsobuje tráviace ťažkosti.
Xylitol – brezový cukor - aby sme dosiahli rovnakú sladkosť ako pri cukre, je potrebné použiť približne jeho rovnaké množstvo, to však môže taktiež viesť ku žalúdočným problémom.
Stévia – prírodná a sladšia náhrada cukru.
Pokiaľ sa chceš čo najviac spoliehať na prírodu a predošlé názvy umelých sladidiel ťa trochu vystrašili, riešením môže byť prírodná náhrada cukru. Tú v najväčšom počte prípadov tvorí dobre známa stévia.
Je využívaná nielen ako súčasť napríklad niektorých proteínových nápojov, ale medzi jej pozitíva patrí aj využitie pri vysokom krvnom tlaku. Dokáže priaznivo znižovať hladinu cukru v krvi a taktiež pomáha aj pri pálení záhy.
Oproti vyššie uvedeným umelým sladidlám sa dá povedať, že jej škodlivosť je takmer nulová. Pochádza totiž naozaj z čisto prírodného zdroja - lístka rastliny stévie. Pri nadmernom užívaní hrozí maximálne nafukovanie, či nevoľnosť.
Ak si aj ty milovníkom sladkých dobrôt, ktoré obsahujú menej cukru a kvalitné bielkoviny určite si vyberieš z nášho širokého sortimentu fit pochúťok. Neodopieraj si to, čo máš rád.