Na čo sú nám aminokyseliny – časť 2.

Obrázok článku

Aminokyseliny väčšina športovcov možno pozná len ako výživový doplnok, za týmto názvom sa však skrýva oveľa viac. Aminokyseliny sú síce malé molekuly, spájajú sa však do bielkovín, ktoré sú v konečnom dôsledku aj súčasťou našich svalov. Základné informácie o tom, čo sú aminokyseliny z chemického hľadiska, ako sa delia a načo sú potrebné sme si povedali v prvej časti tohto článku. Dnes sa spolu pozrieme na praktické využitie aminokyselín pre športovcov, povieme si ako aminokyseliny užívať, s čím ich kombinovať, ako cvičiť a v neposlednom rade aj to, ako si vybrať tie najkvalitnejšie!

 

Aminokyseliny pre športovcov

Ako sme si už povedali, základnými aminokyselinami, ktoré sa podieľajú na výstavbe svalovej bielkoviny sú leucín, izoleucín a valín teda BCAA. Aminokysleliny BCAA sú zastúpené tak, že najvyšší podiel má leucín, cca 40%. Izoleucín tvorí 30-35% a zvyšných niečo cez 20% pripadá na valín. BCAA majú pre telo športovca veľa benefitov – tým najhlavnejším je rasť svalstva, pre ktorý je najpodstatnejší leucín a preto aj tvorí najvyšší podiel v BCAA. Aminokyseliny vedia počas tréningu a náročnej fyzickej aktivity predstavovať aj akýsi alternatívny zdroj energie. BCAA majú aj protektívny potenciál a zlepšujú regeneráciu. Benefitov je teda viac než dosť, aké konkrétne  aminokyselinové preparáty si ale vybrať?

 

 

Ako vybrať najlepšie aminokyseliny?

Bezkonkurenčne najčastejšími kombináciami preparátov sú buď samotné BCAA, glutamín, alebo kombinácia BCAA s glutamínom. Tak ako aj pri všetkých ostatných výživových doplnkoch je kľúčová kvalita a zloženie. My v redakcii Fitplus ti odporúčame aminokyselinové prípravky značky Real Pharm a Stacker2. Obe značky ponúkajú široké spektrum výživových doplnkov, ktoré sa môžu pýšiť kvalitným zložením a optimálnym obsahom esenciálnych aminokyselín. Medzi našich favoritov patria napríklad Real Pharm BCAA 1100 mg. Tento produkt obsahuje komplex aminokyselín najvyššej kvality, ktorý je zhustený do ľahko prehĺtateľných 1100 mg kapsúl. Vďaka ľahko rozpustnému obalu kapsúl, ktorý zaručuje zvýšenú biologickú dostupnosť zložiek vo vnútri, získava výhodu oproti ostatným tabletovým produktom. Ak preferuješ doplnky výživy v instantnej forme, odporúčame ti napríklad Stacker2 BCAA Energy. Tento produkt obsahuje čisté, práškové BCAA v pomere 3:1:1 (leucín, izoleucín, valín). Mikronizovaná forma navyše zabezpečuje vynikajúcu rozpustnosť a vstrebateľnosť. BCAA nie sú metabolizované v žalúdku, ale priamo vo svaloch, čím bránia katabolizmu – teda rozpadu bielkovín a umožňujú regeneráciu, sú preto vhodné ako pred, tak aj po tréningu. 

 

Kombinované doplnky

Ako sme už spomenuli, na trhu okrem klasických BCAA nájdeš aj prípravky s obsahom čistého glutamínu alebo ich kombináciu. Na čo ti je práve glutamín? Glutamín okrem toho, že podporuje regeneráciu po tréningu má aj ďalšie telu prospešné účinky. L-Glutamín podporuje normálne fungovanie imunitného systému, zlepšuje hojenie rán a môže pomôcť aj v stavoch po operácii či zraneniach. Glutamín je spolu s ostatnými esenciálnymi jednou z najdôležitejších aminokyselín v ľudskom tele. Tvorí takmer 60 % z rezervy voľných aminokyselín v tele a pri veľmi intenzívnom alebo častom cvičení sa množstvo voľného glutamínu môže znižovať. Zníženie zásob môže spôsobiť stratu sily a vytrvalosti, čo oneskoruje regeneráciu svalov. Ak je hladina glutamínu nízka, môže nastať situácia, kedy bude regenerácie svalov spomalená a neefektívna. Glutamín je možné kombinovať aj s ostatnými aminokyselinami a odporúča sa užívať ho na záver dňa. Z ponuky eshopu Fitplus odporúčame Glutamín od Real Pharm alebo Stacker2 Complete Glutamine.

 

 

Kedy užívať aminokyseliny?

Ak chceme z užívania aminokyselín vyťažiť maximum, ich dávkovanie a správny spôsob užívania je zásadný. Ako teda na to? Závisí podľa toho, čo je tvojim cieľom. Ak chceš hlavne nabrať svaly, BCAA je najlepšie užívať chvíľu pred tréningom. Ak je tvojim cieľom schudnúť, užívaj BCAA ráno a po tréningu. Rozdiel je aj v užívaní počas tréningového dňa a voľného dňa. Ak máš práve tréningový deň, ideálne pred tréningom aj po tréningu. V deň voľna je pre potrebu regenerácie najlepšie užiť aminokyseliny večer pred spaním a hneď ráno s raňajkami. Užívanie aminokyselín je u zdravých ľudí a športovcov bezpečné a len ojedinele sa spája s minimom nežiadúcich účinkov.

 

Ako pri každom výživovom doplnku, aj pri aminokyselinách platí, že neslúžia ako náhrada pestrej stravy a zdravého životného štýlu. Najlepší účinok dosiahneš pri kombinácii vyváženého stravovania, pravidelnej športovej aktivity a výberom kvalitného výživového doplnku. Najširší výber BCAA, glutamínu, kombinovaných aj jednozložkových aminokyselín v prvotriednej kvalite nájdeš na našom eshope www.fitplus.sk!