Vtedy je organizmus začínajúceho cvičenca nútený štiepiť prijímané proteíny i na energiu, kvôli nevyváženému príjmu sacharidov (Energie) a proteínov (Stavebných látok). To znamená väčšie zaťaženie trávenia s horším výsledkom a neekonomickým výberom doplnku výživy.
Ďalším neduhom zvýšeného príjmu proteínov je zakysľovanie organizmu. Tomu predchádza dostatok kladne nabitých iónov minerálov a stopových prvkov a vitamínov. Nedostatkom príjmu proteínov trpia i starší, ktorým nevyvážený príjem makronutrientov spôsobuje ochabnutosť a slabosť svalstva. Dnes sú k dostaniu rastlinné a živočíšne proteíny, najväčšiu skupinu pokrývajú mliečne srvátkové (Whey), kazeínové (Casein) a kombinované. Vstrebateľnosť (digestibilita) proteínov je od 30 minút (srvátkové peptidy - hydrolyzát) až po 6 hodín (kazeín, kombinované viaczložkové proteíny).
Z iných druhov spomeňme vaječný, sójový, ryžový, hovädzí, obilninový - pšeničný, zemiakový protein. Vyššiu biologickú hodnotu (BV) má viaczložkový proteín, poskytujúci plnšie aminokyselinové spektrum.