Proteínový espresso cheesecake s glazovanou čokoládou

Každý z nás občas potrebuje malé pozdvihnutie nálady v podobe svojej chvíľky s niečím chutným. Niekedy je to kávička, latte, inokedy čokoláda. A čo by si povedal na recept s trochou z oboch? To je základom myšlienky nášho espresso cheesecake-u. Pečený v štýle New York cheesecake – extra vysoký, krémový a bohatý. Punc dokonalosti mu dodáva glazovaná čokoláda na vrchu.

Poď si s nami pripraviť sladké povzbudivé potešenie!

Budeš potrebovať:

na korpus:

na krémovú časť:

  • ¼ hrnčeka šľahačkovej smotany
  • 2 ½ PL kvalitnej instantnej kávy
  • 1360 g krémového syra (v plastovej vaničke – ako nátierky)
  • 5 vajíčok
  • 1 ¾ hrnčeka hnedého trstinového cukru
  • 1 odmerka vanilkového proteínu Weider Gold Whey vanilla
  • 1 PL čistého vanilkového extraktu
  • štipku soli

na glazovanú čokoládovú polevu: 

  • 1/3 hrnčeka šľahačkovej smotany
  • 2 PL javorového sirupu alebo bezkalorického sirupu Weider
  • ½ hrnčeka nasekanej mliečnej čokolády

POSTUP:

  • Vo väčšej mise si zmiešaj čokoládové sušienky s odmerkou čokoládového proteínu Weider Premium Whey, polej rozpusteným maslom a poriadne spolu premiešaj, aby sa ingrediencie spojili. Zmes rovnomerne poutláčaj do pripravenej tortovej formy na pečenie. Daj zapiecť na 10-15 minút na 180°C. Vyber a nechaj vychladnúť.
  • Priprav si krémovú časť. V malom hrnci priveď do varu smotanu, potom pridaj instantnú kávu a poriadne premiešaj. Stiahni zo sporáka a nechaj vychladnúť.
  • V miske si šľahačom na nízkych otáčkach alebo ručne vymiešaj krémový syr, smotanu a vychladnutú kávovo-smotanovú zmes, pridaj aj cukor. Následne môžeš začať po jednom pridávať vajíčka, po každom zmes premiešaj. Na záver pridaj ešte vanilku, odmerku vanilkového proteínu a štipku soli. Všetko spolu poriadne zmiešaj, aby vznikla krémová hmota.
  • Zapni rúru a predhrej si ju na 180°C.
  • Cesto nalej na vychladnutý korpus a vlož do rúry. Hneď keď do nej vložíš koláč teplotu stiahni na 150°C. Peč dokým koláč nebude poriadne stuhnutý, zhruba 1 až 1 ½ hodiny na teplote spomínaných 150°C.
  • Vypni rúru a nechaj cheesecake vnútri ešte 1 hodinu. Potom ho vyber z rúry a daj do chladničky vychladnúť ešte aspoň na dve hodiny. Po vychladnutom okraji cheesecake-u najprv prejdi nožom, aby sa oddelil od formy.
  • Príprava glazovanej čokolády. V menšom hrnci zohrej smotanu a bezkalorický sirup na strednom ohni. Mliečnu čokoládu daj do malej tepelne odizolovanej misky. Keď sa krém začne variť, môžeš do neho naliať čokoládu. Nechaj odpočívať 15 minút bez dotknutia či miešania. Potom môžeš všetko spolu prepojiť a zamiešať a rovno naliať na hotový cheesecake.
  • Pred podávaním ešte necháme glazúru ochladiť na pár minút v chladničke.

Poznámka: Objemy surovín pre glazúru a krém sú urobené na štýl New-York cheesecake. Ak chceš alebo máš rád nižšie koláče, pokojne ingrediencie na druhú a tretiu vrstvu cheesecake-u skresaj o polovicu.

Prajeme ti dobrú chuť.