Vitaj v našom e-shope  /  predajne  FIT PLUS sú od 19.12. zatvorené. Osobný odber možný v Showroom Bratislava.

Kompava FYTO Enzyme Complex, 60 kps

Kompava FYTO Enzyme Complex, 60 kps

(1 hodnotení)
Vypredané / Na objednávku

Zmes tráviacich enzýmov z rastlinných zdrojov.

14,90 € s DPH
Mám záujem
Dávkovanie Dospelí 2 kapsuly pred jednom alebo s jedlom. Kapsuly je potrebné zapiť dostatočným množstvom tekutín.
Počet dávok v balení 30 dávok
Forma produktu Kapsule

Kompava FYTO Enzyme Complex, 60 kps

Komplex enzýmov ti môže pomôcť s plynatosťou, vstrebávaním, zapálmi, únavou a dokonca aj s budovaním svalov a sily, či imunity.

Tento výživový doplnok má optimálny obsah rôznych tráviacich enzýmovv: DigeZyme (komplex rastlinných enzýmový), papain, bromelain; pankreatín; alfa galaktozidáza, celuláza; lipáza; laktáza; zázvorového prášku, pepermintového, spearmintového, aiowanového a feniklového oleja a L. sporogenes.

Základom zdravia je dostatok tráviacich enzýmov. Sú to biologické katalyzátory, ktore sú nutné pre efektívne trávenie a využívaníie potravy a látok, ktore sú v nej obsiahnuté. Rastlinné oleje pepermintový a feniklový, ktore sú súčasťou výživového doplnku Bio Enzyme Complex, podporujú normálnu činnosť tráviacej sústavy a čriev.

Úlohy tráviacich enzýmov

Ľudský organizmus dokáže časť tráviacich enzýmov vyprodukovať, niektoré druhy však musíme doplniť stravou. Pôvodne majú tráviace enzýmy dve základné funkcie:

  1. Tráviace enzýmy podporujúce trávenie pomáhajú spracovať prijaté živiny. Aby sme veci skomplikovali ešte viac, tieto tráviace enzýmy sú „odborníkmi” na odbúranie: amilázy škrobov, lipázy tukov, proteázy bielkovín.
  2. Úlohou metabolizujúcich tráviacich enzýmov je, aby pomáhali pri vstrebávaní a uplatnení živín na bunkovej úrovni.
Množstvo tráviacich enzýmov nie je konštantné. Zmena ročných období, stres, nadmerná fyzická námaha, užívanie liekov, nezdravá výživa, alebo prekyslenie organizmu môžu ľahko viesť k nedostatku tráviacich enzýmov.  

Príznaky nedostatku enzýmov

Nedostatok tráviacich enzýmov je sprevádzaný príznakmi, často iba dočasnými, preto máme sklon ich podceňovať. Ak si všimneš nasledovné ťažkosti, môžeš právom pomyslieť na to, že sa v tvojom organizme znížil počet jedného alebo viacerých tráviacich enzýmov:

  • Únava
  • Neustávajúci hlad
  • Častá infekcia candidou
  • Rýchly nárast hmotnosti
  • Podráždenosť
  • Svalové kŕče
  • Chronická zápcha
  • Pomalé nedostatočné trávenie
  • Nadúvanie
  • Zápal hrubého čreva
Ak sa nepodarí odstrániť stav nedostatku, časom sa môžu vytvoriť závažné tráviace a metabolické poruchy, čo škodlivo vplýva na zdravú funkciu organizmu.

Rozdelenie tráviacich enzýmov

Tráviace enzýmy sú biologicky aktívne látky, produkované žľazami tráviacej sústavy. Majú významnú úlohu v chemickom procese trávenia potravy.

Pracujú ako organické katalyzátory (urýchľovače) rozkladajúce veľké molekuly jedla (bielkoviny, tuky, sacharidy) na dostatočné malé jednotky (aminokyseliny, mastné kyseliny, glukózu), ktoré organizmus dokáže vstrebať. Podľa toho aké molekuly štiepia ich rozdeľujeme na proteolytické, lipolytické a sacharolytické.

Proteolytické enzýmy 

Rozkladajú bielkoviny (proteíny) potravy na peptidy až jednotlivé aminokyseliny a zabezpečujú ich vstrebanie a využitie v organizme. Pri nedostatku enzýmov prechádzajú nerozložené bielkoviny do hrubého čreva, kde podliehajú procesom hnitia a spôsobujú tráviace problémy (nadúvanie, hnačky).

Pankreatín je enzým získaný z bravčových pankreasov. Obsahuje všetky tri skupiny pankreatických enzýmov, preto účinne napomáha rozpúšťaniu tukov a odstraňovaniu zvyškových produktov, ktoré vznikajú pri neúplnom trávení a ukladajú sa v organizme a tým napomáhajú očisťovať organizmus.

Papaín je proteolitycký enzým izolovaný z tropickej rastliny papája (Caroica papaya). Papaín štiepi bielkoviny na oligopeptidy a aminokyseliny. Užíva sa pri chronickej hnačke a celiakii. Tiež pomáha pri ochoreniach gastrointesti­nálneho traktu (vredy žalúdka), liečbe edémov, zápalových procesov a má upokojujúce účinky na žalúdok. Ppaín sa svojím účinkom blíži pepsínu a chymotryosínu, avšak optimálne štiepi pri neutrálnej reakcii.

Trypsín je proteolytický enzým (umožňuje štiepenie a vstrebávanie bielkovín z tenkého čreva), v absorbovanej forme pôsobí protizápalovo a protinádorovo. Je schopný rozpúšťať proteínovú vrstvu nachádzajúcu sa na povrchu poškodených buniek organizmu, ktoré sa po strate bielkovinovej vrstvy stanú prístupnejšie pre bunky imunitného systému, ktoré ich zneškodnia. Trypsín vzniká v čreve z výlučkov buniek pankreasu. Do aktívnej formy sa transformuje v tenkom čreve. Optimálne štiepi pri mierne alkalickom (zásaditom) prostredí.

Chymotrypsín je proteolytický enzým. Má podobné vlastnosti ako trypsín. Líšia sa len podľa miesta štiepenia bielkoviny. Chymotrypsín štiepi peptidovú väzbu v mieste výskytu aminokyseliny fenylalanín, tryptofán alebo tyrozín. Trypsín štiepi peptidové väzby vychádzajúce z karboxylovej skupiny aminokyselín arginínu a lyzínu. Chymotrypsín tvorí sa podobne ako trypsín v pankrease. Ku svojej aktivite potrebuje trypsín.

Bromelaín je proteolitický enzým získavaný z ananásu. Štiepi bielkoviny, čím pomáha pri tráviacich problémoch, ako je pálenie záhy, plynatosť, zápcha, hnačky, vracanie a pri znižovaní hmotnosti. Zabraňuje prílišnému zhlukovaniu krvných doštičiek, čím je dôležitý v prevencii a liečbe trombózy a tromboflebitídy; uvoľňuje zovretie srdcových tepien a zmierňuje bolesti spojené s angínou pektoris. Bromelaín zmierňuje priebeh zápalovej reakcie a je účinný pri liečbe reumatických zápalov kĺbov, poranení svalov a tkanív. Zabraňuje produkcii látok spôsobujúcich opuchy a bolesti kĺbov spôsobených artritídou a dnou. Zabraňovaním vzniku zápalu v mieste poranenia, uštipnutia alebo bodnutia hmyzom urýchľuje hojenie rán.

Glykolytické enzýmy

Rozkladajú molekuly cukrov (sacharidov). 

Celuláza – enzým, ktorý štiepi rastlinné vlákna na glukózu (jednoduchý cukor) pri pH 3–7.  

Legumáza – enzým, ktorý zabezpečuje štiepenie strukovín (hrach, fazuľa, šošovica).

Laktáza – štiepi laktózu (dvojcukor) na jednoduchý cukor galaktózu a glukózu pri pH 4–8.

Každý enzým pôsobí na určitý špecifický druh potravy a preto sa nemôžu navzájom zastupovať. Ničia sa zvýšenou teplotou a degradujú sa nevhodným pH prostredím.

Lipolytické enzýmy 

Rozkladajú tuky. Lipáza – lipolytický enzým, ktorý štiepi lipidy (tuky) na glycerol a voľné mastné kyseliny, ktoré ďalej prenikajú črevnou stenou do krvi a pečene, kde sa odbúravajú. Pankreatická lipáza je najdôležitejším lipolytickým enzýmom organizmu. Lipáza pôsobí na tuky, ktoré boli predtým už emulgované. Lipázy spolu s amylázami a proteázami dopĺňajú pôsobenie tráviacich enzýmov.

Nestráviteľné zložky potravy

Keď sa bavíme o enzýmoch, musíme spomenúť aj zložky potravy, ktoré sú pre telo nestráviteľné. Sú nestráviteľné z jedného dôvodu - ľudské telo nemá enzýmovú výbavu, ktorá by dokázala tieto potraviny správne metabolizovať. Patria sem tiež čiastočne nestráviteľné zložky potravy, na ktoré ľudský organizmus enzýmy tiež nevyrába, ale sú metabolizované v hrubom čreve našimi baktériami, pre ktoré sú tieto látky prospešné. Akonáhle zmienime slovo "strukoviny", určite ti bude jasné, čo sa tou "nestráviteľnosťou" myslí. Ďalej sem patria aj rôzne celulózy, ktoré sa nachádzajú v cereáliách, zelenine, zemiakoch a opäť strukovinách. Pri hubách je to napríklad chitín a pri ovocí známejší pektín.

Je prirodzené, že sú pre nás tieto zložky výživy nestráviteľné, pretože vďaka ním si zachovávajú črevá svoju funkčnosť a zdravú mikroflóru. Bohužiaľ sú ľudia, ktorým robí táto nestráviteľnosti obrovské ťažkosti a vyššie uvedeným potravinám sa vyhýbajú veľkým oblúkom.
Niekto si dá napríklad zelenú papriku a nepocíti vôbec nič, ale potom tu sú práve jedinci, u ktorých sa prejaví nesmierne veľká plynatosť a cíti každý pohyb čriev. Takáto situácia sa môže riešiť dvoma spôsobmi: buď sa jednoducho takým potravinám vyhneme, alebo môžeme vyskúšať rôzne tráviace enzýmy, ktoré sú dnes už k dostaniu.

DÁVKOVANIE

Dospelí 2 kapsuly pred jednom alebo s jedlom. Kapsuly je potrebné zapiť dostatočným množstvom tekutín.

ZLOŽENIE

Enzýmy (papain, digezym (komplex rastlinných enzýmov), alfa galaktozidáza, pankreatín,  bromelain, celuláza, lipáza, laktáza), zázvorový prášok, pepermintový, spearmintový, aiowanový a feniklový olej, Laktobacillus  sporogenes, želatína, sulfát vápenatý, stearan horečnatý, silica, betain hydrochlorid, kyselina glutámová hydrochlorid.

NUTRIČNÉ HODNOTY


UPOZORNENIE

Výrobok neobsahuje alergény. Ustanovená odporúčaná denná dávka sa nesmie presianuť. Nevhodné pre deti do 14 rokov a tehotné a dojčiace ženy. Skladuj mimo dosahu malých detí, v suchom prostredí, v dobre uzavretej dóze, pri teplote 10-25 °C.  Výživový doplnok sa nesmie používať ako náhrada rozmanitej stravy. Nevystavuj priamemu slnečnému svetlu.

No doping - výrobok neobsahuje žiadne látky zo zoznamu zakázaných látok svetového antidopingového kódexu. Výrobok neobsahuje konzervačné látky, syntetické farbivá, ani geneticky modifikované suroviny.

A

AnkaTrenčín, 21. 03. 2018

Super ozaj !

Dávkovanie Dospelí 2 kapsuly pred jednom alebo s jedlom. Kapsuly je potrebné zapiť dostatočným množstvom tekutín.
Počet dávok v balení 30 dávok
Forma produktu Kapsule

Naposledy prezerané

Kompava FYTO Enzyme Complex, 60 kps
Kompava Kompava FYTO Enzyme Complex, 60 kps
14,90 €
Vypredané / Na objednávku

Naše ďalšie webstránky

Ako výhradný zástupca LifeFitness máme najširšiu ponuku zariadení pre komerčné fitness centrá

Navštíviť

Od roku 1992 prinášame novinky zo sveta fitness, bodybuildingu a zdravého životného štýlu

Navštíviť

Každý rok motivujeme a vyhlasujeme súťaž Do formy s Muscle&Fitness

Navštíviť

Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Používaním / zobrazovaním stránky vyjadrujete súhlas s používaním a uchovávaním cookies. Ďalšie informácie).

Rozumiem